Dader Nice werkte wellicht niet alleen

aanslag | Vijf mogelijke medeplichtigen worden voorgeleid voor Justitie. Sporen op vrachtwagen gevonden.

KLEIS JAGER

De dader van de aanslag vorige week donderdag in Nice beschikte mogelijk over handlangers. Bovendien was hij veel langer bezig met zijn actie dan tot nu toe is aangenomen, zo blijkt uit het onderzoek.

Op een persconferentie gisteren maakte de procureur van Parijs, François Molins, bekend dat kort voor de aanslag iemand in de vrachtwagen van Mohamed Lahjouaiej Bouhlel heeft gezeten. In totaal worden vijf mogelijke medeplichtigen voorgeleid, onder wie Mohamed Walid G., die op een foto van 13 juli in de cabine van de vrachtwagen zit. Van een van de andere verdachten, Choukri C. werden sporen op een van de portieren aangetroffen.

Het beeld dat van dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel in de eerste dagen na de aanslag is ontstaan, lijkt niet te kloppen. Zijn radicalisiering zou een kwestie van weken of zelfs dagen zijn geweest, beweerde minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve na het drama. Maar volgens Molins duidt de mobiele telefoon van Bouhlel op iets anders. Hij bewaarde foto's van het vuurwerk van 14 juli 2015 en van een concert op de Promenade des Anglais drie dagen later en zoomde in op het publiek.

Andere foto's tonen een bord met de openingstijden van de EK-fanzone in Nice en verschillende krantenartikelen, waarvan een over een stimulerend middel dat terroristen soms gebruiken voor zij toeslaan, captagon. In een sms aan Walid G. van januari 2015 uit Bouhlel zijn blijdschap over de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo, 'het werk van de soldaten van Allah'.

Een ander opmerkelijke uitkomst van het onderzoek: Choukri C. zei in april op Facebook tegen Bouhlel: 'Gast, stop die vrachtwagen vol, doe er twee ton staal in, maak de remmen onklaar. Kom ik naar je kijken.'

Inmiddels is er weer onrust ontstaan over de beveiliging van de Promenade des Anglais in Nice op 14 juli. Volgens de krant Libération stonden er bij de toegang tot de 'Prom', die 14 juli autovrij was, maar één politiewagen en een paar dranghekken. De regering verdedigde zich later: de auto's van de nationale politie zouden 400 meter verder, waar de festiviteiten begonnen, wel in voldoende mate aanwezig zijn geweest. Volgens een andere beschuldiging waren op het moment dat het vuurwerk begon maar 64 agenten op de been voor de veiligheid van 40.000 mensen.

Los van Nice hield de politie gisteren een grote antiterreuractie in Argenteuil, een voorstad ten noordwesten van Parijs. De aanleiding was een anonieme tip. Er zou niets verdachts zijn gevonden.

verdieping 4

Ook een gek kan jihadist zijn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden