Dader Nice bereidde aanslag maandenlang voor

Bloemen op de boulevard van Nice, waar Mohamed Bouhlel vorige week 84 mensen doodreed. Beeld reuters
Bloemen op de boulevard van Nice, waar Mohamed Bouhlel vorige week 84 mensen doodreed.Beeld reuters

Mohamed Bouhlel, de man die vorige week 84 mensen doodreed met een vrachtwagen in Nice, heeft zijn aanslag maandenlang voorbereid. Hij kreeg mogelijk hulp van vijf verdachten, zei openbaar aanklager François Molins vandaag in Parijs.

Kleis Jager

Op een persconferentie maakte François Molins bekend dat kort voor de aanslag iemand in de vrachtwagen van Mohamed Lahjouaiej Bouhlel heeft gezeten. In totaal worden vijf mogelijke medeplichtigen voorgeleid, onder wie Mohamed Walid G., die op een foto gemaakt op 13 juli in de cabine van de vrachtwagen zit. Van een van de andere verdachten, Choukri C., werden sporen op een van de portieren aangetroffen.

Radicalisering
Het beeld dat van dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel in de eerste dagen na de aanslag is ontstaan, lijkt niet te kloppen. Zijn radicalisering zou een kwestie van weken of zelfs dagen zijn geweest, beweerde minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve enkele dagen na het drama. Maar volgens Molins duidt de mobiel van Bouhlel op iets anders. Zo bewaarde hij foto's van het vuurwerk van 14 juli 2015 en van een concert op de Promenade des Anglais drie dagen later. Volgens Molins zoomde hij hierbij in op het publiek.

Andere foto's tonen een bord met de openingstijden van de EK-fanzone in Nice en verschillende krantenartikelen. Een ervan gaat over een stimulerend middel dat terroristen soms gebruiken voor zij toeslaan, captagon. In een sms gericht aan Mohamed Walid G. van januari 2015 drukt Bouhlel zijn blijdschap uit over de aanslag op Charlie Hebdo, 'het werk van de soldaten van Allah'.

Een ander opmerkelijke uitkomst van het onderzoek: Choukri C. zei in april op Facebook tegen Bouhlel: 'Gast, stop die vrachtwagen vol, doe er twee ton staal in maak de remmen onklaar. Kom ik naar je kijken.'

Onrust over beveiliging
Inmiddels is er opnieuw onrust ontstaan over de beveiliging van de Promenade des Anglais in Nice op 14 juli. Volgens de krant Libération hebben er bij de toegang tot de 'Prom', die 14 juli autovrij was, maar één politiewagen en een paar dranghekken gestaan. De regering heeft steeds gezegd dat de rijkspolitie maximaal aanwezig was. Maar de bewuste auto was van de gemeentelijke politie en stond in de lengte geparkeerd, zodat de vrachtwagen er eenvoudig langs kon.

De regering verdedigde zich later op de dag: de auto's van de nationale politie zouden 400 meter verder, waar de festiviteiten begonnen, wel in ruime voldoende aanwezig zijn geweest. Volgens een andere beschuldiging waren op het moment dat het vuurwerk begon maar 64 agenten op de been voor de veiligheid van 40.000 mensen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden