Dader Ansbach wilde zijn leven beëindigen als terrorist

Sporenonderzoek op de plek waar de afgewezen asielzoeker zichzelf opblies. Beeld afp
Sporenonderzoek op de plek waar de afgewezen asielzoeker zichzelf opblies.Beeld afp

De 27-jarige afgewezen asielzoeker die zich zondagavond met een rugzakbom opblies in het Beierse stadje Ansbach, telefoneerde met iemand kort voor hij de springstof tot ontploffing bracht. Dit meldde maandag de krant Bild.

De recherche probeert te achterhalen met wie de Syrische man sprak. De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen. Hij was wegens een drugsdelict een bekende van de politie. Zijn asielaanvraag werd afgewezen en uitzetting dreigde. Hij was psychisch in de war en deed eerder al twee zelfmoordpogingen.

Zondagavond wilde hij zijn leven beëindigen als terrorist. Hij probeerde een druk bezocht openlucht-muziekfestival binnen te komen. Maar dat lukte niet zonder toegangsbewijs. Hij blies zich toen bij de ingang op. Daarbij raakten twaalf mensen gewond.

Steekpartij
De aanslag in Ansbach, 140 kilometer ten noordwesten van München, was kort na een steekpartij in Reutlingen in Baden-Württemberg. Daar stak zondag een 21-jarige Syrische asielzoeker een 45-jarige vrouw dood. Het mes kwam uit een Turks restaurant waar beiden werkten. Ze kenden elkaar maar wat hun relatie inhield is niet bekend.

Duitse media meldden maandag dat de opgepakte dader nog niet verhoord kan worden. Hij was berucht in Reutlingen door geweldpleging en drugs- en alcoholmisbruik en het vluchtelingencentrum had hem verder de toegang geweigerd. De man verwondde nog vijf anderen voor hij op straat overmeesterd werd.

Geweldsgolf
Duitsland beleeft een golf van geweld sinds maandag 18 juli, toen een zeventienjarige Afghaanse of Pakistaanse vluchteling met een mes en een bijl in een trein naar Würzburg op reizigers inhakte. Bij dit incident vielen vijf gewonden en werd de dader door de politie doodgeschoten. De trein kwam uit Treuchtlingen en Ansbach. Hij claimde onder meer op sociale media voor Islamitische Staat op pad te zijn.

Dat was kennelijk niet het geval bij de scholier Ali David Sonboly. Deze achttienjarige Duitse scholier schoot vrijdag in een winkelcentrum in München negen mensen dood, acht van hen in de leeftijd van veertien tot en met twintig jaar. Hij was psychisch in de war en was gefascineerd door onder meer dodelijke schietpartijen op scholen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden