Dader aanslag Nice is '31-jarige Franse Tunesiër'

null Beeld anp
Beeld anp

De man die donderdagavond met een vrachtauto een bloedbad aanrichtte in Nice, was volgens Franse media een 31-jarige man van Tunesische afkomst uit dezelfde stad. Die gegevens zijn afkomstig van een paspoort dat is gevonden in de vrachtwagen.

Bewerkt door redactie

De man was bekend bij de politie als vuurwapengevaarlijke crimineel en pleger van huiselijk geweld, maar niet wegens banden met soennitische extremisten. Hij zou in de cel hebben gezeten wegens verboden wapenbezit, diefstal en geweld. De man stond niet op de terreurlijst van Franse inlichtingendienst.

In maart werd de man nog veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Hij gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval.

Verscheidene Franse media stellen dat hij een Fransman was die ook over een Tunesisch paspoort beschikte. Volgens bronnen bij de Tunesische veiligheidsdienst kwam hij oorspronkelijk uit Msaken, een middelgrote stad ten zuiden van Tunis. Daar zou hij vier jaar geleden voor het laatst zijn geweest.

De truckchauffeur, die volgens diverse bronnen Mohamed Lahouaiej Bouhlel zou heten, was bij de Tunesische autoriteiten niet bekend als radicaal of islamitische extremist. Hij was getrouwd en had drie kinderen, aldus de bronnen bij de veiligheidsdienst in Tunesië.

De vrachtauto huurde hij twee dagen geleden in een plaats ten westen van Nice, aldus een bron. In zijn woning wordt vandaag huiszoeking verricht.

De Franse krant Le Figaro sprak met een aantal buren van Bouhlel, die op de eerste etage woonde van een gebouw van vier verdiepingen. De meesten omschrijven hem als 'stil' en 'teruggetrokken'. Zijn bovenburen vertelden dat de man hen nooit terug groette.

Volgens een ander zag de man er niet uit als een religieus persoon. Hij droeg vaak een korte broek, en had daar soms veiligheidsschoenen onder aan, aldus buurman Sebastian.

Een buurvrouw noemde hem tegenover Le Figaro 'een knappe man', maar zij vond hem verdacht omdat hij 'vaak naar mijn twee dochters staarde'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden