'Dabic' had vriendin, stamcafé en familie in de VS

(Novum/AP) - Het geheime leven van Radovan Karadzic blijkt onder andere te hebben bestaan uit een bij elkaar verzonnen familie die hij in de Verenigde Staten zou hebben achtergelaten en uit regelmatige bezoekjes aan zijn favoriete kroeg. De voortvluchtige Karadzic hield er onder de schuilnaam Dragan Dabic zelfs een maîtresse op na. Dat bleek woensdag allemaal uit gesprekken met kennissen van Karadzic, alias Dabic.

Karadzic stelde zijn vriendin altijd voor als een medewerkster van zijn kliniek voor alternatieve geneeswijzen. Dat zei Zoran Pavlovic, die de website voor de kliniek heeft gebouwd.

Toen Pavlovic eens een bezoek bracht aan het appartement waar Karadzic woonde, zag hij een ingelijste foto staan vier jongens, allemaal gekleed in een geel shirt van de LA Lakers, een basketbalteam uit Los Angeles. Volgens Karadzic waren het zijn kleinkinderen die in de VS woonden.

Misko Kovijanic is de eigenaar van een café in de buurt van het appartement. De zaak heet 'The Madhouse', het gekkenhuis. Volgens de kroegbaas was Karadzic er stamgast. In het café hangen foto's van Karadzic en de nog altijd voortvluchtige Ratko Mladic, zijn voormalige legerleider. "Ik ben apetrots dat hij in mijn café kwam en vind het erg jammer dat hij is gearresteerd", zei Kovijanic, die nog wist te vertellen dat Karadzic zich graag een glas rode wijn liet voorzetten.

Karadzic, die ruim dertien jaar uit handen van de autoriteiten wist te blijven, wijzigde niet alleen zijn naam, ook zijn uiterlijk veranderde hij drastisch. De gladgeschoren Radovan Karadzic met het donkere haar en de prominente buik, veranderde in Dragan Dabic, een opvallend minder dikke man met het kapsel en de baard van een prehistorische druïde. Niemand die in het dagelijks leven met hem in contact kwam vermoedde ook maar enigszins dat de alternatieve genezer in werkelijkheid de voormalige Bosnisch-Servische leider was.

Overigens heeft Karadzic inmiddels zijn haar bijgeknipt en zijn baard afgeschoren, zo maakte zijn advocaat woensdag bekend: "Hij ziet er weer uit als nieuw, precies hetzelfde, maar dan veertien jaar ouder."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden