Weblog

Daarom batterijen: stroom is geen haaiengebit

9 augustus: wisselend bewolkt.. Beeld
9 augustus: wisselend bewolkt..

Als u wilt weten waarom ik op dit weblog zo vaak over de noodzaak van energie-opslag schrijf, kan ik u dat nu met één beeld duidelijk maken. De stroomtoevoer uit mijn zonnepanelen lijkt soms wel een haaiengebit. Daar houden elektrische apparaten niet van, die willen altijd dezelfde stroom.

Het liefst zou ik helemaal onafhankelijk worden van het net. Maar dan heb ik batterijen nodig die ik in de zomer oplaadt en die me met die zomerstroom dan een hele winter door helpen. Die batterijen zijn nog niet aan de horizon, zo heb ik eerder al begrepen en hier gemeld.
De afgelopen dagen heb ik dan ook vooral geschreven over batterijen die de stroomvoorziening voor de korte termijn: een dag, of zelfs maar een paar uur, kunnen verzorgen. Die zijn gelukkig al wel in aantocht.

Die batterijen zijn voor bezitters van onder meer zonnepanelen om diverse redenen belangrijk. Bovenstaande grafiek maakt dat denk ik al een beetje duidelijk. Die grafiek kan ik u tonen omdat ik zoals gemeld een nieuwe omvormer heb, van Omnik, en die omvormer levert elke vijf minuten via het internet een 'tussenstand' aan de computers van Omnik. Op hun website kan ik zodoende heel gedetailleerd volgen wat mijn panelen aan stroom leveren.

De grafiek hierboven is van 9 augustus. Die dag was het wisselend bewolkt. Dat zorgde ervoor dat mijn panelen het ene moment 2000 Watt of meer produceerden, en even later slechts een kwart daarvan.
Dat is niet alleen jammer - omdat je zo, vergeleken met een strak blauwe lucht, een paar kWh misloopt - maar eigenlijk ook ongewenst. Ik lever stroom terug aan het net, en dat net moet constant dezelfde hoeveelheid stroom leveren. Dus als ik voortdurend wisselende hoeveelheden het net op stuur, moet dat 'ergens in het net' worden gecompenseerd.
Met een enkele panelenbezitter in een wijk is het probleem nog te overzien. Maar inmiddels heeft mijn buurman ook al panelen op zijn dak, en wat mij betreft zou iedereen in de buurt ze moeten aanschaffen. Dan gaat het wisselvallige karakter van onze 'huiscentrale' op dagen als 9 augustus echter wel een probleem vormen, gok ik. Dus zou het goed zijn als we er batterijen aan koppelen. Als de panelen maximaal presteren, worden de batterijen opgeladen; presteren de panelen ondermaats, dan leveren de batterijen aanvullende stroom...

Dit is aflevering 3 in een korte serie over energie-opslag. (Opslag 3)

Meer energievisies gewenst? Volg me ook op Twitter: @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden