Daar zijn ze weer: de honderd en één sportonderscheidingen

REDACTIE: FRED BUDDENBERGELINE VAN SUCHTELEN en ROB VELTHUIS SPORT@TROUW.NL

Mocht Dafne Schippers binnenkort nog vakantieplannen hebben, dan kan ze die beter afzeggen. Met het einde van het jaar in zicht is de 24-jarige atlete weer genomineerd voor tal van onderscheidingen. Voor het derde jaar op rij maakt Schippers kans te worden uitgeroepen tot beste atlete van Europa.

De sprintster, die op de Olympische Spelen in Rio zilver won op de 200 meter, won deze zogeheten 'Golden Track' de afgelopen twee jaar ook al en is nu opnieuw genomineerd. Het zal ongetwijfeld niet de eerste, en ook niet de laatste nominatie zijn die ze krijgt. Richting de kerstdagen grijpen tal van gemeenten en andere instanties traditiegetrouw de kans om topsporters in het zonnetje te zetten.

Het merkwaardige verschijnsel van sportonderscheidingen komt op steeds meer vlakken voor. Wat ooit begon met de nationale verkiezing van sporter van het jaar, in 1951 in het leven geroepen door sportjournalist Tom Schreurs, is nu een gala met tal van categorieën.

Op het jaarlijkse sportgala van NOC-NSF wordt nu onderscheid gemaakt tussen sportman en sportvrouw van het jaar. In een avondvullend programma, gepresenteerd door de NOS, worden nog veel meer prijzen uitgereikt. In 2002 kwam er de prijs voor paralympisch sporter van het jaar bij, waarbij man en vrouw het nog tegen elkaar moeten opnemen. Dat geldt ook voor de categorie talent van het jaar en coach van het jaar.

Daarnaast zijn er nog onderscheidingen voor de sportploeg van het jaar, de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs om een hele sportloopbaan te prijzen, de sport in beeld prijs voor het mooiste sportmoment, de Pahud de Mortanges-trofee voor de meest voorbeeldige sporter of ploeg en de van tuyll-beker, voor een goed presterende bond.

Op een kleinschaliger niveau wordt in de provincies en gemeenten gezellig meegedaan. Al dan niet in zelf bedachte categorieën. Zo reikt Utrecht ook een prijs uit voor sportvrijwilliger en -vereniging van het jaar.

Natuurlijk wordt er ook gepronkt met de in Utrecht geboren Dafne Schippers, ook al woont ze daar niet meer. Schippers kreeg in de afgelopen drie jaar de onderscheiding van sportvrouw van het jaar en het zal wel heel raar zijn wil ze die dans dit jaar ontspringen.

Wat Arnhem betreft, haar huidige woonplaats, hoort de atlete net zo goed thuis bij hún sportverkiezing, het Gelders Sportgala van de provincie Gelderland. Ook daar zijn ze trots op de voormalig meerkampster, die in de afgelopen drie jaar werd uitgeroepen tot Gelders sportvrouw van het jaar.

Om in aanmerking te komen voor de meest prestigieuze sportonderscheiding ter wereld, de Laureus World Sport Awards, moet Schippers nog even doorgaan met winnen. De internationale verkiezing voor sportman en -vrouw van het jaar, ook wel de Oscars van de sport genoemd, worden gewonnen door namen als Novak Djokovic, Usain Bolt en Serena Williams.

Wie naast die titel grijpt, kan wellicht in aanmerking komen voor een van de andere prijzen. Onderscheidingen zijn er namelijk ook voor iemand die met zijn 'spirit' mensen door middel van sport bij elkaar heeft gebracht, evenals een sportweldoener, exceptionele prestatie, levenslange prestatie, beste comeback, beste actiesporter, doorbraak van het jaar, gehandicapte sporter en sportploeg.

De twee Nederlandse sporters die ooit een van deze Oscars voor de sport wonnen, waren voetballer Johan Cruijff en paralympisch tennisster Esther Vergeer. Cruijff kreeg dit jaar april een maand nadat hij was overleden de Spirit of Sport Award. Vergeer won de prijs voor beste gehandicapte sporter in 2002 en 2008.

Beloond met awards

1.Johan Cruijff

2.Esther Vergeer

3.Dafne Schippers

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden