'Daar sta je dan', zong Agema richting de zittende Schippers

REDACTIE: NICOLE BESSELINKWILFRIED VAN DER BLES en BART ZUIDERVAART

Prinsjesdag is geweest, de Algemene Politieke Beschouwingen liggen veilig achter ons. Wie de journaals moet geloven, denkt dat het hele debat van vorige week (ruim twintig uur, verspreid over twee dagen) ging over de vluchtelingencrisis en de snoeiharde woorden waar PVV-leider Geert Wilders mee strooide.

Niets is minder waar. Woensdagmiddag, op het moment dat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma achter het katheder stond, klonk plotseling in de Statenpassage (de grote hal van het Tweede Kamergebouw) gezang. Prachtig gezang zelfs. Politici verlieten de zaal, de oren gespitst. In de hal zong een jongerenkoor een versie van 'Amazing Grace'. Kamerleden luisterden ademloos vanaf het balkon.

Het bleek een stunt van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Fractievoorzitter Kees van der Staaij zou die avond het lied 'Amazing Grace' van John Newton als rode draad gebruiken in zijn bijdrage aan het debat. Aan het einde sprak Van der Staaij: "Tot slot wens ik de leden van het kabinet, maar ook onze medeparlementariërs van harte kracht, wijsheid en Gods zegen toe voor het nieuwe parlementaire jaar en bovenal 'Amazing Grace'."

Hoewel de Kamer zich overvallen voelde door het optreden van het koor (de beveiliging wist van niets), was er ook waardering. De SGP-leider kreeg tijdelijk een nieuwe naam: Amazing Kees.

undefined

Stinkbom

Door de jaren heen zijn er in de Kamer merkwaardige incidenten met het publiek geweest. Diverse keren liet de voorzitter de gehele tribune ontruimen vanwege ongeregeldheden. In 1948 omdat er kreten klonken tegen het Indiëbeleid: 'Weg met de koloniale oorlog!' en 'Wij willen vrede!'. In 1981 omdat krakers pamfletten uitstrooiden tegen de Leegstandswet. Vervolgens gooiden ze een stinkbom de zaal in. In 1996 was er een ontruiming nadat toenmalig minister van onderwijs Jo Ritzen door boze studenten werd bekogeld met eieren. Allemaal mis.

undefined

Pronkjewail

Bezoekers die zingen in de Tweede Kamer: het hoort niet. Op de publieke tribune van de vergaderzalen mag ook niet worden geapplaudisseerd. Wie lawaai maakt, wordt onmiddellijk door de voorzitter tot de orde geroepen. Althans, zo schrijft het Reglement van Orde voor. Artikel 152: 'Alle tekenen van goed- of afkeuring zijn aan de toehoorders verboden'.

Des te opmerkelijker waren de gebeurtenissen aan het begin van een Kamerdebat over de gaswinning in Groningen, februari dit jaar. Na de eerste woorden van voorzitter Van Miltenburg, stond een deel van het publiek op en zong:

'Ain Pronkjewail in golden raand / is Grönnen, Stad en Ommelaand / ain Pronkjewail in golden raand / is Stad en Ommelaand!'

"Ik ben niet helemaal geïnformeerd", sprak Van Miltenburg, "maar mijn inschatting is dat dit het volkslied van Groningen was." Geen woord over de ordeverstoring.

Soms zijn het de parlementariërs zelf die zingen. In 1919 bijvoorbeeld, nadat de Kamer de Arbeidswet aannam. De sociaal-democraten waren euforisch en zongen de 'Achturenmars'. De andere zijde van de Kamer kon niet achterblijven en zette, onder aanvoering van de ARP, het 'Wilhelmus' in.

Fleur Agema kan er ook wat van. De PVV'er debatteerde in april 2013 met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn over het zorgakkoord. Agema, boos over de bezuinigingen in de zorg, dacht aan het mislukken van het Koningslied, en zong richting de bewindslieden: 'Daar sta je dan'.

Detail: Schippers en Van Rijn zaten.

1. Arno Rutte, zang en mondharmonica (VVD)

2. Co Verdaas, zang en gitaar (PvdA)

3. Sander Dekker, basgitaar (VVD)

Muzikale politici

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden