Daar is ie weer: Hans Brinker

Onuitroeibaar is blijkbaar het misbruik van een der bekendste eigennamen uit de kinderliteratuur. Eerder dit jaar waren het Trouw en de Volkskrant waarin ene Hans Brinker Haarlem voor een watersnood behoedde. En eergisteren sprak de NRC in een hoofdartikel de veronderstelling tegen dat Obama de olieramp had kunnen afwenden, „als ware hij een eigentijdse Hansje Brinker, die kilometers onder water met één vinger heldhaftig werk had kunnen verrichten”.

Hans Brinker is de hoofdpersoon van het gelijknamige kinderboek van de Amerikaanse weduwe Mary Mapes Dodge (1831-1905). Hierin lezen scholieren een verhaal voor. De held ervan is een jongetje dat voor vele Amerikanen de personificatie van de Nederlandse strijd tegen het water is geworden. Hij presteert wat in waterstaatkundig opzicht onmogelijk is.

Wanneer dit ventje een gaatje in een dijk bespeurt waardoor water sijpelt, steekt hij er een vinger in. Een nacht lang houdt hij zo, huilend van de kramppijn, het water tegen, totdat een dominee hem uit zijn lijden verlost. Dit ventje heet niet Hans Brinker. Hij is naamloos.

In de naamsverwarring schuilt wel een zekere rechtvaardigheid, want Mary Dodge zelf kon er ook wat van. Andere Nederlandse kinderen in het boek doopte ze Carl, Diedrich, Gretel, Ludwig, Rychie en Voostenwalbert. En tot de Hollandse achternamen rekende ze Klatterboost en von Stoppelnoze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden