'Daar is de ME, nu begint het gedonder'

Boeren bij Wittewierum worden verplicht geëvacueerd, maar de politie vergeet de familie Van der Wal

Hij hoorde dat boeren in de buurt hun gierkelders moesten leeghalen. Als het water komt, is het milieu tenminste gered, schampert de Groningse hobbyboer Henk van der Wal.

Zijn boerderij ligt ingeklemd tussen het machtige Eemskanaal en het gehucht Wittewierum. Het einde van de zandweg waaraan hij met zijn vrouw Froukje en wat geiten, kippen en watervogels woont, valt eigenlijk niet in een plaatsnaam te vangen. De krant wordt er niet meer bezorgd sinds de bezorger vast kwam te zitten in de modder. Een domkop, foetert Van der Wal.

Maar gisteren voelde hij zich toch wel erg vergeten. Nagenoeg de hele buurt, 800 man sterk, werd geëvacueerd, uit vrees voor een dijkdoorbraak bij het verderop gelegen Woltersum. De hele buurt, maar niet Van der Wal. Ach, hij had het wel verwacht, zegt hij terwijl hij in de richting van het gevaar tuurt. "Het is altijd hetzelfde. Alleen de Belastingdienst weet me te vinden."

Zijn blik stuit op de boerderij van buurman Maalwijk, wiens schapen gistermorgen werden weggehaald. "Die beesten graasden zowat in mijn tuin. Hoezo moesten zij weg, maar wij niet? Ons land ligt twee meter lager dan dat van hem."

Inmiddels heeft ook zijn vrouw zich in het gesprek gemengd. Helemaal onvoorbereid zijn ze niet, zo blijkt. In de laadruimte van hun Renault Kangoo heeft ze spullen verzameld voor als het water komt. In een kistje ligt kleding, een keukenrol en de harde schijf van de computer.

Verderop scheert een politieauto op hoge snelheid langs de horizon. De auto slaat af en verdwijnt uit beeld, maar het ME-busje dat er achteraan komt, stopt bij buurman Stol, een wat stugge man die eerder zei 'op geen enkele wijze' commentaar te willen geven. Net als zo'n veertig boeren was hij nog in gebied gebleven. Allen hadden getekend op eigen risico te willen blijven.

"Stol, jongen. Nou ga je eraan", mompelt Van der Wal als hij het tafereel van een afstandje gadeslaat. "Nou begint het feest en het gedonder", zegt zijn vrouw als het busje ook hun zandpad oprijdt. "Ongelooflijk", vindt ze. "De hele dag hoor je niets en nu moet het plots gebeuren."

Van der Wal steekt een shagje op, maar een rookgordijn kan zijn zenuwachtige blik niet verbergen.

"De situatie is penibel. Dit is een verplichte evacuatie", vertelt de chauffeuse van de ME-bus. Een proces-verbaal moet ondertekend worden, en snel een beetje. "Hoeveel tijd?", wil de familie weten. En: "Komt het water al?" De ME wil alleen kwijt dat de situatie 'penibel' is. "En wat moeten we met de dieren?" "Hoeveel dieren heeft u?" "Vier pony's, zes jonge geiten", begint Froukje. "Wat moét ik nou?", wil Henk weten. Een ME'er met een blonde baard en een oortje heeft de oplossing. "Geef uw telefoonnummer. Dan wordt u gebeld door mensen die de dieren ophalen."

Door een oproep van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord aan veehouders om met spoed stalruimte beschikbaar te stellen, lukte dat ook. De kippen en geiten vonden onderdak in een paar dorpen in de buurt. Een boer in het Overijsselse Lutten bij Hardenberg had nog gisteravond plek voor de honderden watervogels.

Maar de familie zelf zat gisteren rond de klok van acht uur nog gewoon thuis, zo lieten ze per telefoon weten. De ME was ze toch vergeten in alle drukte. Er was vooral aandacht voor de beesten geweest. En dat is toch het belangrijkste, vinden ze.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden