Daar is de eurocrisis weer, terug van nooit weggeweest

Grieken staan weer volop in spotlights

GIJS MOES | BRUSSEL

De eurocrisis is terug - of liever gezegd de aandacht voor de crisis, want die was niet met vakantie. Griekenland staat de komende dagen in het brandpunt van het topoverleg. Vier vragen en antwoorden.

Hebben de Grieken meer tijd nodig om hun begroting op orde te krijgen?
Dat vinden de Griekse politici zelf wel. Zij willen twee jaar extra, tot eind 2016. Een akkoord over 11,5 miljard euro aan extra bezuinigingen is bijna rond: de pensioenen gaan verder omlaag en er moeten nog meer ambtenaren weg. Maar ook met die maatregelen haalt Athene waarschijnlijk de afgesproken begrotingsdoelen niet.

De bezuinigingen zijn nodig om Griekenland financieel op het rechte pad te brengen. Daarover zijn afspraken gemaakt met overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, die Athene een tweede pakket van 130 miljard euro hebben beloofd. Internationale experts beoordelen waarschijnlijk volgende maand of de Griekse regering zich aan de afspraken houdt.

Krijgt Griekenland dat uitstel ook?
Uitstel stuit in Duitsland, Nederland en Finland op grote bezwaren. Maar het is een aantrekkelijker oplossing dan een derde steunpakket, waar ook al over gespeculeerd wordt. De Duitse minister van buitenlandse zaken Westerwelle noemde versoepeling 'onaanvaardbaar', maar extra tijd sloot hij niet helemaal uit.

De andere eurolanden zijn de Grieken iets gunstiger gezind, maar niemand pleit openlijk voor soepelheid. Voorzitter Juncker van de groep van eurolanden, die vandaag naar Athene reist, zei in het weekeinde dat de Grieken zich aan de afspraken moeten houden.

Wat als de Grieken geen tijd en geen extra geld krijgen?
Dan dreigt de situatie uitzichtloos te worden. De Griekse economie blijft krimpen, waardoor tekort en schuld relatief stijgen. Doorgaan met snijden is intern niet meer te verkopen en ook buitenlandse investeerders hebben daar weinig vertrouwen in.

Een Grieks vertrek uit de euro komt zo dichterbij. Dat zou Griekenland lucht kunnen geven, maar de problemen voor de bevolking worden wellicht nog groter. Voor de overige eurolanden lijkt zo'n scenario dramatisch. Ze zijn hun leningen dan goeddeels kwijt en het euro-wantrouwen zal zich verspreiden, vooral naar Spanje en Italië.

Is er dan niemand die iets kan doen?
Misschien de Europese Centrale Bank (ECB) . Als die obligaties van zwakke eurolanden opkoopt, kan dat de financiële markten weer wat vertrouwen geven. ECB-president Draghi heeft gezegd alles te doen wat nodig is om de euro te redden. Tegen eventuele aankopen bestaat veel weerstand, vooral in Duitsland. Het opkopen van staatsschuld komt eigenlijk neer op het scheppen van geld en daar zijn de Duitsers traditioneel heel huiverig voor. De Duitse Bundesbank liet maandag nog weten deze aankopen kritisch te zullen bekijken. Maar als de nood aan de man komt, lijkt ingrijpen door de ECB de enige uitweg.

Agenda
22 augustus- Voorzitter Juncker van de eurogroep reist naar Athene voor overleg met de Griekse premier Samaras.

23 augustus- De Franse president Hollande ontmoet de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn.

24 augustus- Premier Samaras reist naar Berlijn voor een ontmoeting met bondskanselier Merkel.

25 augustus- President Hollande ontvangt premier Samaras in Parijs.

6 september- Vergadering ECB-bestuur in Frankfurt.

14/15 september- Informele vergadering van de EU-ministers van financiën op Cyprus.

8 oktober - Vergadering ministers van financiën van eurolanden en EU in Luxemburg.

18 en 19 oktober- EU-top van regeringsleiders in Brussel.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden