Daan van Driel (1909-1992)

Een lucifer en rode inkt, daarmee schiep Daan van Driel, die vorige week donderdag in Kampen overleed, de 'nerveuze' Trouwkop. Tot in de jaren zeventig tooide deze kop de voorpagina van Trouw.

DILLIAN HOS

Weliswaar meldde ook Krijn van Herp, lid van het ondergrondse Trouw-team in Rotterdam, zich in 1983 als de man achter de kop, maar waarschijnlijk is een van de vele andere koppen van zijn hand. In de oorlog was er een groot aantal Trouw-edities, met een flinke verscheidenheid aan koppen.

Daniel van Driel, die 83 jaar werd, was al voor de oorlog bekend als tekenaar. Eind jaren dertig schetste hij de omslag van het jaarboek voor gereformeerd Amsterdam. Dat boek werd uitgegeven door Sjoerd Bakker, die Van Driel in november 1944 benaderde om een kop te maken voor de verzetskrant. Van Driel en de drukker ontmoetten elkaar op een mooie najaarsdag op straat, de meest veilige plaats, en kuierden heen en weer tussen de drukkerij aan de Lijnbaansgracht en het Leidseplein in Amsterdam. Tijdens die wandeling zei Van Driel ja.

Een kop voor een verzetskrant, luidde de opdracht. De tekenaar probeerde zich in te leven in een door de Duitsers ter dood veroordeelde verzetsstrijder, die in de cel probeert zich te uiten. Van Driel in 1983: "De enige middelen die hem daarvoor ter beschikking stonden waren, het klinkt nu dramatisch, een lucifer, een grauwe muur en zijn eigen bloed. Ik heb toen een lucifer in de rode inkt gedoopt en daarmee ben ik gaan schrijven." De 'nerveuze' was geboren.

Pas na de oorlog, toen Van Driel financieel aan de grond zat, vroeg hij Trouw om betaling. Na lang aarzelen en onderhandelen ('als alle werkers uit de oorlogstijd achteraf een rekening presenteerden was het eind zoek', zei het Trouw Fonds) kreeg hij vijftig gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden