Daan Schuurmans, een James Bond zonder seks

Hij is de Nederlandse James Bond, zei een vriend, en daar zit zeker wat in. Valentijn Rixtus Bentinck is een charmeur, een man met stijl, iemand die schermt, en van mooie vrouwen houdt. Hij beweegt zich voort in chique pakken en snelle sportwagens. Daan Schuurmans, een van de beste jonge acteurs van deze tijd, verblijdt ons elk weekend als privédetective Bentinck in 'Heer & Meester' (omroep Max). De heer is natuurlijk Bentinck, de meester officier van justitie mr. Suze Geleijnse (Sytske van der Ster). Hoewel... In de machtsstrijd van het tweetal rond het oplossen van misdaden, krijg je af en toe de indruk dat Bentinck ook wel graag meester zou willen zijn, in de zin van baas.

Een spannend man-vrouw-conflict, waarbij Bentinck vaak langs het randje van de wet loopt of net er overheen. Geleijnse heeft Bentinck nodig vanwege zijn contacten in hogere kringen, maar is er misschien ook meer? De officier staat model voor de moderne, hoogopgeleide jonge vrouw: intelligent, onafhankelijk en ambitieus genoeg om haar mannelijke collega-officier, de gladde Richard Frensdorf (Ferdi Stofmeel), naar de kroon te steken. Voorlopig heeft ze het prestigieuze mensensmokkel-dossier bemachtigd. Maar 's avonds zit ze wel alleen achter haar stoommaaltijd.

Bentinck móet voor haar wel een aantrekkelijke partij zijn: knap, oud geld, belezen, man van de wereld. Welke vrouw valt niet voor iemand die op een achternamiddag 'Meisje in kimono' van Breitner koopt (helaas wel een meesterlijke imitatie), alleen al vanwege het gezicht van die vrouw? En als je dan ook nog weet te vertellen dat de kleurstof die Breitner gebruikte voor zijn diep- rood niet kleurvast en bovendien ziekmakend is, moet je toch wel ernstig onder de indruk zijn.

Maar tot nu toe speelt de officier hard to get, Bentincks complimenten over haar integriteit en mooie blauwe ogen ten spijt. Hier houdt de vergelijking met James Bond even op. Zelfs een tamme vrijpartij à la 007 zit er tot nu toe niet in. Te bedreigend voor de pacemakers van de Max-achterban? Het lijkt erop. Een avontuurtje van de privédetective met een veilingdirectrice werd dit weekend teruggebracht tot het moment erná: chillen in badjas.

Het gaat in deze serie uiteindelijk om het ophelderen van het misdrijf - afgelopen keer een kunstvervalsing -, maar die zoektocht wordt filmisch zo rijk verpakt dat je je wel weer helemaal in James Bond-sferen waant. Bentinck bewoont een suite in het exclusieve Hotel Des Indes, alwaar conciërge Leo, een prachtige rol van Hubert Fermin, voor hem de champagne ontkurkt. Leo is, geheel op z'n 007's, een man met een schimmig verleden - altijd handig als er weer eens een slot moet worden geforceerd. Bovendien heeft hij, zoals Bentinck, een Engels gevoel voor humor. Wanneer de privédetective zijn concïerge vertelt dat kluizen zelfs van binnen een alarm hebben, reageert hij droogjes: "Niet te geloven hoe wantrouwend mensen tegenwoordig zijn."

Kortom een mooie dramaserie van Max, waarbij het elke aflevering weer de vraag is of Bentinck via zijn opvoeder, een pater (Jules Croiset), meer te weten zal komen over zijn afkomst, want ook zijn vondelingschap is een vaste verhaallijn in 'Heer & meester'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden