Daadkracht, die eist iedereen nu van Obama

Advies politici: Isoleer Rusland en plaats antiraketsysteem alsnog

BOSTON - Er waren de afgelopen dagen wel wat Republikeinse Senatoren te vinden die hoofdschuddend vaststelden dat Obama de wereld uit zijn handen had laten vallen. Maar ze keken er wel voor uit om tot het sturen van militairen op te roepen.

Met de aankomst vandaag van minister van buitenlandse zaken John Kerry in Kiev wachten zowel politiek Amerika als de West-Europese bondgenoten af hoe krachtig de taal zal zijn die hij namens de president zal bezigen. Dat die taal krachtig moet zijn, daar is iedereen het wel over eens.

"Sinds de regering-Obama zich in Syrië in de armen van Poetin heeft geworpen, ziet Rusland ons als zwakkelingen. En dit zijn de gevolgen", zei Bob Corker uit Tennessee. Zijn collega Mike Rogers denkt eerder dat Obama's besluit om een antiraketsysteem niet op te stellen in Polen en Tsjechië het sein voor Rusland was dat je met de VS verder geen rekening hoefde te houden.

Dat antiraketsysteem alsnog plaatsen is een van de adviezen die Obama van politici en commentatoren krijgt. Daarnaast zou hij Rusland diplomatiek moeten isoleren. Door het land uit te sluiten van de G8 natuurlijk, maar volgens sommigen ook door functionarissen die bij de invasie betrokken zijn het reizen naar en handelen met de VS te verbieden. Oekraïne moet hij politiek, economisch en zelfs een beetje militair - met inlichtingen bijvoorbeeld - steunen.

"De risico's voor Obama zijn daarbij enorm, maar hij heeft geen keus, hij moet ze nemen", schrijft het serieuze, niet partijgebonden weekblad National Journal. En auteur Michael Hirsh stelt ter verdediging van de president vast dat Poetin niet doet wat hij doet omdat de VS opeens zo zwak lijken, maar als reactie op de expansie naar het oosten van de Navo, en daarmee de Amerikaanse invloedssfeer, na de Koude Oorlog.

Rusland trok eerder, tijdens het presidentschap van George W. Bush, een streep in Georgië, toen dat twee opstandige regio's aan de grens met Rusland wilde temmen. En doet dat nu in Oekraïne, nadat dit land weer een pro-westerse regering kreeg.

In het Amerikaanse buitenlandse beleid staat daardoor nu alles op zijn kop. De 'draai naar Azië' die Obama aan het maken was, om aan Amerika's westflank de opkomst van China te weerstaan, was gebaseerd op rust en stabiliteit in Europa, die nu ontbreken.

Zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen van 2012, Mitt Romney, zal dezer dagen ongetwijfeld hebben teruggedacht aan hoe hij uitgelachen werd toen hij Rusland de 'geopolitieke vijand nummer 1' noemde. Voorlopig ziet heel Washington het nu zo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden