Da Vinci

Gisteren nog eens aan de in 1991 overleden Evert van Mokum moeten denken. Hij werkte bij de PTT en was daarnaast wielerjournalist en ploegleider. Als er een wielerwedstrijd op de televisie was, trok Evert z'n oude wielrenkleren aan: Vredestein-petje, RIH-shirt en een vale broek met zeemlederen kruis, Pontiac om. Zo gekleed genoot hij pas echt van de dwangarbeiders van de weg.

Ruud Verdonck

Ik moest aan hem denken bij de reportage, gisteren in Trouw, over de Da Vinci, de operatierobot die eerder naar de 'uomo universale' zal zijn genoemd vanwege diens experimentele wetenschappelijk onderzoek dan vanwege diens vaardigheid in het schetsen van handen. De robot voerde een galblaasoperatie uit, terwijl een eind van de operatietafel vandaan de chirurg in zijn console de elektronische orders aan de computer gaf. Terzijde volgde het personeel van de operatiekamer de ingreep op een televisiescherm. Wat daar vooral aan opviel was dat zowel de chirurg als het overige personeel gekleed waren alsof het nog gewoon ouderwets handwerk was: ,,Scalpel, zuster Belinda.'' Allemaal hadden ze een monddoekje voor en zo'n groen pak aan dat wij kennen van tv-series en elke avond bij de EO. Ze keken naar de operatie zoals Evert van Mokum naar Luik-Bastenaken-Luik. Het zal voor alle zekerheid zijn geweest, hoewel de deur open stond. Mensen die wel eens met een computer werken, weten dat er op de vreemdste momenten fatale fouten optreden waardoor het systeem zichzelf uitschakelt of om een cd-rom vraagt die nooit in huis is geweest. Als ik voor wat voor onnozels dan ook onder de Da Vinci terecht zou komen, zou ik mede namens mijn familie en namens diverse verzekeringsmaatschappijen eisen dat de complete medische staf aanwezig bleef. Oók als de operatie daardoor twee keer zo duur werd.

De vooruitgang zal wel niet tegen te houden zijn. Ultiem: iedereen z'n eigen Da Vinci thuis in plaats van de medische encyclopedie. Voorlopig staan die dingen in ziekenhuizen en als het goed gaat hebben de chirurgen er op den duur geen omkijken meer naar. Niet die kleren aan, niet die mutsen op, geen monddoekjes. In de spreekkamer alleen nog de magie van een oude stethoscoop. Behalve bij dokter Van Mokum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden