Stikstofuitspraak

D66 wil veestapel halveren om te voldoen aan stikstofregels, GroenLinks wil noodwet

Beeld RV

Regeringspartij D66 wil het aantal varkens en kippen in Nederland met de helft terugbrengen. Zo kan Nederland voldoen aan de stikstofregels en toch doorgaan met de bouw van nieuwe huizen, stelt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Boeren moeten overstappen op zogeheten kringlooplandbouw of stoppen.

De rechter zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse beleid om in de toekomst goed te maken wat er te veel aan stikstof wordt uitgestoten. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen daardoor stil. En dat terwijl de woningnood groot is.

Nu het mes moet in de stikstofuitstoot, moeten daarom vooral de landbouw en het verkeer dat opbrengen en de woningbouw worden ontzien, stelde D66 zondag al. Dat is tegen het zere been van met name coalitiepartners CDA en VVD.

Maar De Groot wijst erop dat de landbouw verantwoordelijk is voor 70 procent van de stikstof die Nederland uitstoot. "Dat is enorm. Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek.”

Landbouwminister Carola Schouten wil de veestapel al verminderen, maar dat gaat De Groot niet snel en niet ver genoeg. Schouten zou nog meer boeren moeten uitkopen. Ook moet de overstap op kringlooplandbouw, waarbij de boer niet langer leunt op veevoer en kunstmest uit het buitenland, aantrekkelijker worden. Als boeren voor kringlooplandbouw kiezen, krimpt de veestapel al meteen. De minister is verbaasd over het plan. “Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen”, zegt Schouten. 

GroenLinks wil noodwet 

Voor het einde van september moet het kabinet duidelijkheid geven over de gevolgen van het stikstofprobleem. Dat wil oppositiepartij GroenLinks, die vraagt om een noodwet.

“Om te zorgen dat noodzakelijke projecten, zoals de bouw van woningen, niet stil komt te liggen moet de politiek in een noodwet prioriteiten stellen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Als het aan GroenLinks ligt, betekent dat het verlagen van de maximumsnelheid en de halvering van de veestapel. Voor dat laatste pleit coalitiepartij D66 inmiddels ook.

Lees ook:
Het stikstofvonnis blijkt duizenden bouwprojecten te raken

Er bestaat grote onduidelijkheid over een nieuwe aanpak van stikstof in Nederland. Gemeenten en provincies tasten in het duister over wat zij aan moeten met plannen voor activiteiten in de buurt van natuurgebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden