D66 wil steun voor Afghaanse tolken

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Beeld ANP
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.Beeld ANP

D66 vindt dat Afghaanse tolken die in hun land voor het Nederlandse leger hebben getolkt, moeten in Nederland asiel krijgen als ze in eigen land moeten vrezen voor hun leven en bedreigd worden door de Taliban. Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van die partij heeft daar vandaag voor gepleit in reactie op de afwijzing van een tolk die asiel heeft gevraagd in Nederland.

De vreemdelingenrechter in Roermond wees het verzoek van de man vorige week in hoger beroep af, omdat hij eerst in Noorwegen asiel had gevraagd. Volgens Europese regels mag iemand maar in één land een verzoek indienen.

Noorwegen wees zijn asielverzoek af en de vreemdelingenrechter gaat ervan uit dat dit land zijn asielrelaas heeft getoetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Advocaat Liz Garnett van de betrokken tolk weet nog niet of ze bij de Raad van State in beroep gaat. Ze vindt het wrang dat Nederland het verzoek van de man niet eens inhoudelijk wil behandelen, omdat hij eerst in Noorwegen aanklopte. De tolk zegt dat hij gevaar loopt en dat zijn broer is vermoord om hem, maar volgens Garnett kan hij dit niet aantonen met een overlijdensakte. Noorwegen heeft wel een speciale regeling voor tolken, maar alleen als zij voor de Noren hebben gewerkt.

Collectieve regeling
Sjoerdsma vindt 'links- of rechtsom' dat het kabinet moet regelen dat tolken die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt en nu hun leven in Afghanistan niet meer zeker zijn, hier asiel krijgen. 'Hoe het kabinet dat doet, maakt me niet uit. Via een collectieve regeling of anderszins, maar deze mensen hebben voor ons gewerkt en die mogen we niet in de steek laten.'

Nederland heeft geen collectieve regeling opgesteld voor tolken die asiel willen omdat zij gevaar zouden lopen in Afghanistan. Volgens justitie worden alle aanvragen op individuele basis getoetst. Niet bekend is hoeveel voormalige tolken op die grond zijn toegelaten. Dat wordt niet geregistreerd.

Volgens Sjoerdsma zijn er ongeveer honderd Afghaanse tolken die voor de Nederlanders in de provincie Uruzgan hebben gewerkt. 'Dat aantal is beperkt, het is niet zo dat je de poort openzet als je hun asiel verleent.'

Een Afghaans meisje met een tolk in het Nederlandse kamp Deh Rawood in 2006. Beeld anp
Een Afghaans meisje met een tolk in het Nederlandse kamp Deh Rawood in 2006.Beeld anp
Een Nederlandse militair onderhandelt via een tolk (links) met een Afghaanse timmerman. Beeld anp
Een Nederlandse militair onderhandelt via een tolk (links) met een Afghaanse timmerman.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden