Opinie

D66 wil niemand een levensstijl opleggen

D66-leider Alexander Pechtold deelt folders uit tijdens een straatcampagne voor het Oekraïne-referendum. Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold deelt folders uit tijdens een straatcampagne voor het Oekraïne-referendum.Beeld ANP

D66 wordt vaak verweten christenen te willen 'pesten'. Ten onrechte, beweren Vera Bergkamp en Fatma Koser Kaya, D66 komt juist op voor de vrijheid van iedereen.

In een interview in Trouw van 15 maart stelt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, 'dat vrijheden bij liberalen niet in veilige handen zijn'. Ook Frank van den Heuvel, actief binnen het CDA, stelt op 22 maart in deze krant dat D66 'de Zondagswet wil afschaffen om christenen te pesten' en dat wij 'een pluriforme samenleving ondermijnen'. Maar willen juist het CDA, de ChristenUnie en SGP niet de vrijheid van anderen inperken?

Toen de voorlopers van de ChristenUnie tégen en het CDA verdeeld stemde over het trouwen met een partner van gelijk geslacht, riep D66 niet publiekelijk dat liberalen 'naar de rand van de samenleving worden geduwd' door de christenen. Integendeel: we vertrouwden op het draagvlak in de samenleving. Toen de ChristenUnie tégen en het CDA verdeeld stemde over de mogelijkheid voor twee vrouwen om ouders te worden, zeiden wij niet 'dat de christenen ons willen vernietigen'. In een democratisch land mag je immers anders over de dingen denken. De een zijn levensstijl is de ander zijn levensstijl niet, dat is persoonlijke vrijheid en die geldt voor iedereen.

Einde der tijden
Wat we zien is dat de ChristenUnie en CDA wel proberen om mensen een bepaalde levensstijl op te leggen. En als dat blijkbaar niet lukt, wordt het omgekeerde beweerd en worden mensen bang gemaakt alsof het einde der tijden nabij is.

D66 wil juist de mogelijkheden vergroten om mensen hun leven te laten leiden zoals zij dat willen, zolang ze anderen daarbij niet beschadigen. Daar hoort ook een overheid bij die zich zo min mogelijk mengt in de privékeuzes die mensen maken. Bijvoorbeeld of ouders willen weten of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft. Of op zondag zelf willen kunnen besluiten of ze wel of niet gaan winkelen. Scheiding van kerk en staat is dan ook niet zomaar iets, maar een grote verworvenheid. In een maatschappij met ruimte voor iedereen hoort de vrijheid om eigen afwegingen te maken en niet je eigen afwegingen aan anderen op te leggen.

Zelf bepalen
Van den Heuvel zegt dat we de christelijke wortels vernietigen door de Zondagswet af te schaffen. D66 wil af van de Zondagswet, zodat gemeenten zelf kunnen bepalen hoe ze dit willen regelen. Het afschaffen van deze wet doet juist recht aan de verschillende wensen in de maatschappij, zonder de keuze van een (religieuze) minderheid op te leggen aan de rest. Dat betekent dat ook liberalen niet aan cherry picking moeten gaan doen over welke vrijheid ze het beste uitkomt.

Zo riep Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, onlangs dat de Hema de traditie van Pasen moest blijven promoten in haar reclamefolders. Wat D66 betreft, bestaat de beste verdediging van onze vrijheden niet uit het vastklampen aan tradities of uit het opleggen van verplichtingen aan de ander.

Wel moeten we onze persoonlijke vrijheden verdedigen, binnen de kaders van de wet, zodat iedereen zijn of haar leven naar eigen keuze kan inrichten. Wij wensen iedereen fijne Paasdagen.

Vera Bergkamp en Fatma Koser Kaya zijn beiden lid van de Tweede Kamer voor D66.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden