D66 wil garanties over pensioenfonds zzp'ers

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: Het geld dat zzp'ers voor hun oude dag opzij zetten, mag niet worden aangemerkt als eigen vermogen. Beeld anp
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: Het geld dat zzp'ers voor hun oude dag opzij zetten, mag niet worden aangemerkt als eigen vermogen.Beeld anp

D66 wil garanties dat zzp'ers die zonder werk komen te zitten niet hoeven in te teren op hun pensioengeld als ze straks een eigen pensioenfonds krijgen. Voor Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is dat een belangrijk punt in de pensioenonderhandelingen met het kabinet die deze week van start zijn gegaan.

Redactie

Het kabinet heeft eerder toegezegd dat er gewerkt wordt aan een pensioenfonds voor kleine zelfstandigen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is daarover in overleg met zzp-organisaties. Vicepremier Lodewijk Asscher wees op de voordelen die een gezamenlijk pensioenfonds voor zzp'ers kan hebben. Ze hoeven zich dan niet apart te verzekeren.

Maar Van Weyenberg wijst op het risico dat zzp'ers hun pensioen moeten 'opeten' als ze in de bijstand belanden. Het geld dat ze voor hun oude dag opzij hebben gezet, mag niet worden aangemerkt als eigen vermogen, dat eerst moet worden opgemaakt voordat er recht op bijstand ontstaat.

Van Weyenberg heeft dit punt woensdag op tafel gelegd tijdens het eerste overleg van het kabinet met de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks over pensioenen. Volgens Asscher staat het kabinet er in beginsel positief tegenover, maar hij wees erop dat het de schatkist wel geld gaat kosten. 'Dat moet je dan eerst zien te vinden.'

Geen meerderheid in Senaat
Het pensioenberaad met de oppositie is nodig omdat het kabinet zijn plan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen, enkele weken geleden zag stranden in de Senaat. De regeringsfracties VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid. Het kabinet probeert zijn wetsvoorstel nu zo aan te passen dat de oppositiepartijen het ook steunen, zodat het wel kans maakt in de Senaat.

Het pensioenoverleg wordt maandagavond voortgezet. Inzet van de oppositiepartijen is dat de pensioenopbouw minder daalt dan het kabinet voorstelt. Ook willen ze toezeggingen dat werknemers minder pensioenpremie hoeven te betalen als ze minder pensioen kunnen opbouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden