D66 wil drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer

Het grootste drijvende zonnepark ter wereld ligt in China. D66 wil iets soortgelijks in het IJsselmeer.Beeld AFP

Als het aan D66 ligt, drijven er binnenkort zonnepaneeleilanden op het IJsselmeer. Dat moet ervoor zorgen dat Nederland niet meer de zwakste EU-lidstaat is in het opwekken van hernieuwbare energie.

Duizenden grote zonnepanelen die op drijvende eilanden langzaam over het water bewegen. Zo moet de groene revolutie op het IJsselmeer er uitzien. Volgens D66 kunnen straks een miljoen huishoudens profiteren van de stroom die worden opgewekt door zo'n 4000 hectare aan zonne-eilanden - zo'n 4% procent van het wateroppervlakte van het IJsselmeer. 

Tweede Kamerlid Matthijs Sienot presenteert zijn voorstel vandaag. “Door de koelende werking van de zon hebben drijvende zonnepanelen een hoger effect dan zonnepanelen op het dak”, staat in zijn IJsselmeer-plan. Omdat deze zonnepanelen kunnen meedraaien met de zon, levert dat tot 30 procent meer groene stroom op dan ouderwetse dakpanelen.

Doemscenario’s 

Nederlanders hoeven niet bang te zijn voor doemscenario’s waarin één gemeente of provincie straks zit opgescheept met veertig vierkante kilometer aan zonne-eilanden, belooft Sienot. De zonnepanelen zullen zoveel mogelijk verspreid worden over het meer. “Wij willen vanaf het begin zowel met provincies, natuurorganisaties als visserijpartijen goed overleggen waar we dit kunnen doen,” stelt het D66-Kamerlid.

Dergelijk overleg is in het verleden niet altijd vlekkeloos verlopen. Zo kon de regering de afgelopen jaren op veel weerstand rekenen op Urk vanwege de plaatsing van 86 windmolens, waarvan 38 op het land werden geplaatst. “In het begin van die plannenmakerij had echt beter moeten worden overlegd”, erkent Sienot. “We hebben nu de kans om het meteen goed te doen op het IJsselmeer.”

Nederland staat er slecht voor wat betreft hernieuwbare energie. Uit CBS-onderzoek bleek gisteren opnieuw dat Nederland van alle EU-lidstaten het verst verwijderd is van de doelen voor duurzame energie. Vorig jaar kwam 6,6 procent van de Nederlandse energie uit duurzame bronnen. Volgend jaar moet dat volgens de EU-richtlijnen 14 procent zijn.

Sienot is niet verrast door de cijfers. “We bungelen al een aantal jaren onderaan,” zegt de D66’er. “Wij roepen al langer dat we een van de slechtste jongetjes van de klas zijn”. Het Kamerlid is daarom optimistisch over het draagvlak bij andere partijen. “Uiteindelijk heeft iedereen baat bij dit plan.” 

Lees ook: 

Drijvende zonnepanelen zijn klaar voor een snelle opmars, met Andijk in de hoofdrol

Zonnepanelen veroveren de wereld. Tot nu toe bestond die wereld vooral uit land, maar inmiddels beginnen ze ook aan een opmars op het water. Andijk krijgt binnenkort misschien wel het grootste drijvende zonne-eiland ter wereld dat met de zon meedraait.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden