D66 werd toch nog de grootste partij in Den Haag, PVV tweede

D66 heeft Den Haag een ingewikkelde formatieronde bespaard. De democraten werden de grootste en sluiten bij voorbaat al de PVV uit.

D66 kreeg onder leiding van huidig wethouder Ingrid van Engelshoven en voormalig partijvoorzitter 15,4 procent van de stemmen, wat uitkomt op acht zetels.

De PVV was tot laat in de avond de verwachte winnaar PVV, maar wordt toch tweede met 14,1 procent en zeven zetels. De PvdA verliest en komt uit op 12,6 procent en zes zetels. De lokale Haagse Stadspartij wint en komt uit op vijf zetels en de lokale Groep De Mos/Ouderenpartij van ex-PVV'er Richard de Mos komt uit op twee zetels. De Islam Democraten haalt twee zetels en de andere moslimpartij Partij van de Eenheid waar de bekeerde moslim ex-PVV'er Arnoud van Doorn bij zit heeft één zetel gehaald.

Dat maakte burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) bekend op het Haagse stadhuis. Het tellen duurde langer dan verwacht, omdat de stembiljetten zo groot waren. Er deden negentien partijen mee in Den Haag.

"De PvdA in Den Haag moet weer naar de burgers luisteren. De bestuurders moeten geen lippendienst meer bewijzen aan de inwoners van Den Haag. De sociaal-democraten moeten weer de stad in gaan", zei de teleurgestelde Haagse PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh in zijn eerste toespraak op deze uitslagenavond. "We moeten de mensen in de stad weer centraal stellen", zei hij in café-restaurant Luden aan het Plein in Den Haag, waar de lokale afdeling van de PvdA bij elkaar kwam.

"Maar we hebben de afgelopen tijd tijdens de campagne ons verhaal verteld. Wat mij betreft is dit de aftrap van de nieuwe campagne voor 2018", zei Baldewsingh tegen zijn gevolg en in het bijzonder tegen de 140 vrijwilligers.

"Wij zijn de partij van solidariteit en wij willen weer samen de stad zijn. Er is een andere partij die bevolkingsgroepen uitsluit en ervoor zorgt dat deze stad verscheurt."

Lokale partijvoorzitter Ali Rabarison: "Hoe teleurstellend de uitslag ook is, we hebben tijdens de campagne hard gewerkt. Daar ligt het niet aan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden