D66 verpatst duurzaamheid

Door het voorlopig afblazen van het plan voor een gekozen burgemeester zag het kabinet Balkenende zich gedwongen tot een tussentijdse herijking van zijn regeerakkoord. Ze waren er snel uit en D66-leider Dittrich ging tevreden naar huis en naar het D66-congres. De bestuurlijke vernieuwing krijgt een nieuwe start, er wordt meer geld besteed aan onderwijs en de kennisinfrastructuur en de veranderingsagenda van dit kabinet kan voortdenderen. Toegegeven, dit past bij D66. Maar er ontbreekt iets.

Waar komt dit geld vandaan? De extra's voor onderwijs en kennisinfrastructuur komen uit meevallers en het aardgasfonds, meevallers die staatssecretaris van milieu Pieter van Geel én EZ-minister Laurens Jan Brinkhorst probeerden binnen te halen voor de stimulering van duurzaburgers. me energie. Het regeerakkoord beloofde meer geld voor natuur en milieu. Wie naar de meerjarenbegroting van het ministerie van Vrom kijkt ziet op alle terreinen, inclusief het paradepaardje klimaatbeleid, een daling van de uitgaven.

Alles wijst op een weinig duurzame veranderingsagenda; subsidies op energiebesparing, duurzame energie en milieuvriendelijke technologie worden verlaagd op geschrapt, de ecotax groeit minder dan bij aanvang van deze regering was aangekondigd, invoering van Europese luchtemissiegrenzen worden uitgesteld, de aanleg van wegen versneld, de ruimte krijgt een inrichting die de economie moet steunen. D66-coryfee Brinkhorst noemde zich enige weken geleden in het programma Buitenhof met gevoel voor relaiteitszin ' minister van Economisch Groei'. Er is kortom niets duurzaams of milieuvriendelijks aan de veranderingsagenda van Balkenende II, ook niet na de herijking.

Zaterdag kiest het congres van D66 welke duurzame verandering ze wil. Of we hebben binnenkort nieuwe verkiezingen of we hebben één milieupartij minder in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden