D66 probeert 'bij de gratie Gods' opnieuw te schrappen

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66). Beeld Anp
Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66).Beeld Anp

Na eerdere gestrande pogingen probeert D66 opnieuw 'bij de gratie Gods' uit wetteksten geschrapt te krijgen. De partij vindt dat de woorden de scheiding tussen kerk en staat ondergraven en heeft een initiatiefwetsvoorstel opgesteld.

Het is de democraten al jaren een doorn in het oog dat in wetten naar God wordt verwezen. "De soevereiniteit ligt in Nederland bij de mensen, niet bij een God", meent D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. "Kiezers stemmen op volksvertegenwoordigers, die namens hen wetten maken. Dat wetgevingsproces hoort in onze democratie neutraal te zijn. Maar de 'gratie Gods' verbindt dit proces met religie en dat is niet de bedoeling."

D66-voorman Alexander Pechtold kaartte de kwestie in 2010 aan bij de algemene politieke beschouwingen. Hij diende een motie in waarin hij ook vroeg om de slotzin 'En hiermede bevelen wij U in Godes heilige bescherming' in koninklijke boodschappen bij wetsvoorstellen achterwege te laten. Pechtold kreeg bijval van PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren - niet genoeg voor een meerderheid.

Joods-christelijke traditie
Premier Mark Rutte wees de motie af met verwijzing naar de historische context van de religieuze verwijzingen. Die komen voort uit 'de traditie van eerdere generaties'. "Dat hoort ook bij Nederland, onze joods-christelijke culturele traditie in dit land, onze humanistische en Verlichtingsachtergrond, de kern van onze Grondwet", aldus Rutte. "Ik vind het zonde om die overboord te gooien."

Een jaar later voegde Rutte daar nog een ander argument aan toe. Hij achtte aanpassingen 'mede in het licht van de uitvoering van het wetgevingsprogramma met een bezuinigingsdoelstelling van 50 miljoen of meer en de kosten verbonden aan de inzet van schaarse wetgevingscapaciteit' niet noodzakelijk. Ze verdienden 'geen prioriteit'.

Geen waardering
Die argumenten overtuigen D66 niet. Tradities zoals het volkslied, de nationale vlag en de rituele op Prinsjesdag zijn belangrijk voor een land, maar staan niet in steen gebeiteld, aldus Van Veldhoven. "Voor al deze tradities geldt, dat zij oorspronkelijk ongetwijfeld een bijdrage leverden aan de saamhorigheid van de natie, maar dat dit na verloop van tijd anders kan komen te liggen. Een traditie moet in brede lagen van de bevolking begrepen en gewaardeerd worden."

Van die brede waardering is volgens Van Veldhoven geen sprake bij de huidige verwijzingen naar God. Ze wijst op de grote hoeveelheid godsdiensten en levensbeschouwingen in Nederland. "Godsdienst kàn in een natie een sterk verbindend element zijn, mits de overgrote meerderheid van de bevolking dezelfde godsdienst belijdt." Dat is in het pluriforme Nederland niet het geval, ziet het Kamerlid.

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie reageert op Twitter sarcastisch op het D66-voorstel. "Klimaat, vluchtelingen, antisemitisme.. D66 gebruikt de luwte van het reces voor de aanpak van een pas echt groot probleem."

Van Veldhoven rekent desondanks op voldoende steun en vestigt haar hoop daarbij nadrukkelijk op de niet-christelijke partijen in de Tweede Kamer. "Alle seculiere partijen vinden dat de soevereiniteit uiteindelijk bij Nederlandse burgers rust en niet bij een god. Daarom verwacht D66 een meerderheid voor het wetsvoorstel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden