D66-plan basisinkomen verdient steun

Ik schrok van de reactie van VU-hoogleraar bestuur en economie Raymond Gradus op de opiniepagina van Trouw (28 april). Een reactie die naar mijn mening een hoogleraar van de Vrije Universiteit onwaardig is.

In zijn reactie op de voorstellen van de Jonge Democraten (de jongerenorganisatie van D66) over de invoering van een basisinkomen, ziet hij alleen maar spoken en beren op de weg. Als hoogleraar economie aan de VU zou het toch meer op zijn plaats zijn om, met zijn economische kennis, het plan beter te onderzoeken en eventuele (vermeende) onvolkomenheden te helpen verbeteren.

In plaats van opmerken dat het plan rammelt, mag ik van een hoogleraar verwachten dat hij ook oplossingen aandraagt. Mislukkingen in het verleden geven toch juist de kans om dingen beter te doen?

Het argument van tandenborstels tellen gaat niet op als álle burgers een basisinkomen krijgen, ongeacht hun leefomstandigheden. Als groepen mensen gaan samenwonen om gezamenlijk een betere economische situatie te creëren, is dat niet alleen beter voor die mensen, maar ook beter voor de economie. Het leidt immers tot meer tevredenheid en er zal ook meer besteed worden. Uitkeringsfraude is dan ook niet meer aan de orde.

Het plan om de belasting te verhogen op vermogen en erven is niet bij voorbaat onzinnig. Vermogen dat niet in de (Nederlandse) economie is geïnvesteerd, is niet goed voor de gemeenschap. Het na de dood overgehouden kapitaal kan terug naar de gemeenschap. Het stimuleert de erflater om voor zijn dood zijn kapitaal eventueel door te geven, wat de economie weer ten goede komt. Zo zijn er natuurlijk veel meer argumenten en mogelijkheden voor het plan van het basisinkomen.

Nogmaals: in het verleden zijn er fouten gemaakt. Reden te meer voor een hoogleraar economie om een ambitieus plan van een toekomstige generatie tegen het licht te houden en te helpen uitwerken.

Het kritisch lezen van het interview van Leonie Breebaart en Lidwien Dobber met Paul Mason ('Het kapitalisme is hopeloos geflopt') in de Verdieping van dezelfde krant kan hiertoe een goede aanzet zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden