D66-partijprominent Spier: Referenda zijn achterhaald

D66-leider Alexander Pechtold met Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Pia Dijkstra vorige week op de uitslagenavond van het Oekraïnereferendum. Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold met Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Pia Dijkstra vorige week op de uitslagenavond van het Oekraïnereferendum.Beeld ANP

Terwijl D66 nog steeds het referendum omarmt, heeft een van de mensen die in 1966 aan de wieg stonden van de partij het wel gehad met dit 'kroonjuweel' van de Democraten: Edo Spier (90), de éminence grise van de partij.

Wilfried van der Bles

In een interview dat morgen in Trouw verschijnt zegt de D66-prominent: "Het is veel te laat voor referenda. We zijn in de Europese Unie verweven met 27 andere landen. Toen we in '66 pleitten voor referenda was Nederland nog een beetje op zichzelf. Toen redeneerden we: je kunt wel om de vier jaar verkiezingen houden, maar tussentijds gaan de ontwikkelingen zo snel dat het volk tussendoor ook nog iets te zeggen moet krijgen." Dat nu ook andere partijen het referendum omarmen, is volgens Spier mosterd na de maaltijd.

D66 houdt morgen een congres in Papendal bij Arnhem. Het is de aftrap voor een feestjaar. Deze lente is het immers precies vijftig jaar geleden dat het initiatief werd genomen tot de oprichting van de partij. Dat gebeurde in oktober 1966. Tijdens het congres in oktober zullen de democraten dat uitgebreid vieren.

D66 is medeverantwoordelijk voor de invoering van het raadgevende referendum, maar liever ziet de partij een correctief referendum. Daarvoor is een grondwetswijziging noodzakelijk en dat kan nog lang duren. Spier meent dat Nederland met het verwerpen van het Associatieverdrag met Oekraïne de 'risee' van Europa is geworden. "Sla de buitenlandse kranten er maar op na, je weet niet wat je leest. Goedendag zeg. Solide land en dan doen ze dit."

Spier heeft kritiek op de huidige koers van de partij. Die is wat hem betreft te rechts. "Er is een duidelijke verrechtsing van de hele samenleving en daar doen wij gewoon aan mee. Pechtold doet het goed - is na Van Mierlo de beste partijleider die we hebben gehad - maar hij zit wel aan de rechterkant. Hij volgt een beetje de ontwikkelingen van de samenleving. Daar zijn wij nooit voor opgericht. Dat is nooit de bedoeling geweest."

Spier vindt dat het na tien jaar tijd wordt voor Alexander Pechtold om op te stappen als partijleider. In Jan Paternotte, D66-fractieleider in Amsterdam, ziet hij een goede opvolger.

Abonnees vinden het volledige interview met Edo Spier vrijdag in het katern De Verdieping

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden