D66 opent alvast het verkiezingsseizoen

Campagne | Het thema voor de Kamerverkiezingen van 2017 wordt duidelijk: bruggen slaan over allerlei kloven in de samenleving.

De meeste partijleiders houden zich nog even zomers stil, maar D66-leider Alexander Pechtold niet. Afgelopen weekeinde onthulde hij vast een deel van het verkiezingsprogramma, dat aanstaande vrijdag in zijn geheel bekend zal worden. D66 wil voortaan, zo zei Pechtold, dat iedere baan er één is voor onbepaalde tijd. Dat moet gepaard gaan met een voor werkgevers soepeler ontslagrecht en een permanente scholing voor werknemers.

"De tweedeling op de arbeidsmarkt groeit. Werkgevers vinden het risico van een vast contract te groot", zei Alexander Pechtold als inleiding op een nota die afgelopen weekeinde op de D66-website verscheen. "Het aantal vaste banen blijft fors achter bij de sterke toename van flexibele contracten. Dat is ook niet zo gek, want Nederland kent de hoogste ontslagbescherming bij vaste contracten." Pechtold verduidelijkte: dit onderwerp is een belangrijk onderdeel van het verkiezingsprogramma, dat later deze week openbaar wordt.

Helemaal nieuw is het niet: voor D66 was ook in 2012 de versoepeling van het ontslagrecht een belangrijk strijdpunt. De publicatie van de nota nu wijst er vooral op dat per heden, acht maanden voor de verkiezingen zullen worden gehouden, het campagneseizoen officieel is geopend.

Het zal een andere campagne zijn. Niet langer gaat het vooral om economie, zoals in 2012. Hoofdpunten dit keer zijn terreur en immigratie, onderwerpen waar de partijen de afgelopen tijd al menig debat over voerden. De vraag of de asielwetgeving nog wel bijdetijds is zal opgeworpen worden, het woord 'grenzen' zal vaak vallen.

undefined

Regeerakkoord

En verder? Het klinkt misschien ironisch, maar het lijkt erop dat de campagne van 2016 en 2017 zal gaan draaien om de uitdrukking die al de titel was van het VVD-PvdA-regeerakkoord in 2012: 'Bruggen slaan'. Van links tot rechts gaat het partijen om de vraag hoe verschillende groepen in Nederland met elkaar verbonden blijven: werknemers en flexwerkers, hoog- en laagopgeleiden, ouderen en jongeren.

undefined

Onderwijs

Het blijft immers niet bij D66, die de kloof zegt te willen dichten door een soepeler ontslagrecht, meer bestuurlijke vernieuwing en beter onderwijs. "De analyse van onze voorgangers over bestuurlijke vernieuwing is nog steeds actueel", zei Pechtold op het voorjaarscongres van zijn partij. "Hun zoektocht naar het overbruggen van de kloof tussen politiek en samenleving is urgenter dan ooit."

Ook PvdA-leider Diederik Samsom wil de strijd aanbinden met de tweedeling in de samenleving. De PvdA wil dat vooral doen via het onderwijs. Samsom lanceerde al een ambitieus plan om leraren twee keer zo goed op te leiden en twee keer zo veel te betalen, om zo de kansarmen meer kansen te geven. Ook Jesse Klaver van GroenLinks heeft grote plannen met het onderwijs, net als de SP en het CDA.

"Er gaapt een grote kloof tussen degene die goed voor zichzelf zorgt en de rest van de bevolking", zei Roemer op het laatste SP-congres. "Het dichten van de kloof is onze inzet voor de verkiezingen." Buma van het CDA sprak op zijn congres over 'tweedeling'. "De samenleving heeft bijna niet meer het vermogen om bruggen te slaan."

Ook de nieuwe voorman van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, legde in zijn laatste congresspeech de nadruk op verbinden. "We verliezen in Nederland de kunst van het samenleven", zei hij in april bezorgd. Hem gaat het erom 'dat iedereen kan meedoen'.

undefined

Ouderen

Ook ouderen kunnen wat dat betreft op warme belangstelling van politici rekenen. Jan Anthonie Bruijn, de schrijver van het verkiezingsprogramma van de VVD, liet zich vorige week op de radio ontvallen dat ouderen een van de kernonderwerpen van het in oktober te publiceren VVD-programma zullen vormen.

"Er zijn veel ouderen die het moeilijk hebben. Die hebben een prijs betaald voor alle hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd", zei Bruijn.

undefined

Belangrijke data in de verkiezingscampagne

26 augustus: D66 publiceert als eerste partij zijn programma voor de verkiezingen.

De week daarna maakt de VVD bekend wie lijsttrekker wordt.

6 september: GroenLinks maakt het verkiezingsprogramma openbaar.

24 oktober: tot dan kunnen kandidaat-lijsttrekkers voor de PvdA zich melden.

11 november: de VVD maakt de rest van de kandidatenlijst bekend.

12 november: het CDA stelt de kandidatenlijst vast.

19 november: het programma van de VVD wordt bekend.

9 december: antwoord op de vraag wie de PvdA gaat leiden.

15 maart 2017: verkiezingen voor de 150 leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden