D66: ontneem Vaticaan zijn diplomatieke status

Paus Benedictus XVI hield maandag zijn jaarlijkse toespraak over de wereldpolitiek in Vaticaanstad. Beeld getty
Paus Benedictus XVI hield maandag zijn jaarlijkse toespraak over de wereldpolitiek in Vaticaanstad.Beeld getty

D66 wil dat het Vaticaan zijn diplomatieke status inlevert. De stadstaat heeft vanwege zijn religieus-politieke dubbelrol 'makkelijk toegang tot de macht', redeneert Sophie in 't Veld, de leider van de D66-Europarlementariërs.

Robin de Wever

In 't Veld ventileert de kritiek in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Momenteel zou de 'religieuze lobby' niet transparant zijn. Levensbeschouwelijke organisaties moeten wat haar betreft even transparant zijn als bedrijven.

Een woordvoerder van de Europese Bisschoppenconferentie wijst erop dat kerkelijk en politiek gezag zijn gescheiden: 'Er is een officiële ambassadeur vanuit de Heilige Stoel en er is een vertegenwoordiging van de bisschoppen uit de lidstaten.'

Bovendien is de EU 'op grond van artikel 17 van het Verdrag van Lissabon verplicht tot een dialoog met religieuze en humanistische organisaties.' Daarin zit volgens de bisschoppen 'geen enkele ongelijkheid'.

Partij al langer Vaticaan-sceptisch
De partij zet zich al langer af tegen politieke deelname van het Vaticaan in Europa. Zo tekende In 't Veld bezwaar aan toen paus Benedictus XVI in 2007 het Europees Parlement toesprak. Partijgenoot Lousewies van der Laan riep in 2001, toen ze Europarlementariër was, al op om de banden met het Vaticaan te verbreken.

Ook wees ze destijds op de vermeende twijfelachtige status. Het Vaticaan zou enkel de VN-status aangeboden hebben gekregen omdat het voorkwam in een postcatalogus. De stadstaat gaf immers zijn eigen postzegels uit.

Het enige land zonder bevolking
Aan het einde van de jaren '90 speelden D66'ers ook meermalen het idee om de banden met het Vaticaan te verbreken, maar het congres van de partij stemde voorstellen daartoe in 1996 weg.

Dat de rooms-katholieke kerk in een unieke positie verkeert lijdt geen twijfel: het is de enige geloofsgemeenschap die beschikt over soevereiniteit en een eigen land. Vaticaanse 'autochtone' burgers bestaan niet. De minuscule bevolking bestaat volledig uit medewerkers van de kerk die in andere landen zijn geboren. Het Vaticaan en de paus genieten bovendien immuniteit.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden