D66 nog niet zeker van steun voor plan orgaandonatie

Minister Schippers deelt twijfels CDA of voorstel veel meer organen zal opleveren

Het is ook na het debat gisteren in de Tweede Kamer nog niet duidelijk of de CDA-fractie het D66-plan voor een nieuw systeem van orgaandonatie aan een meerderheid zal helpen. Op verzoek van CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot is het debat gisteren voor de tweede keer geschorst. Waarschijnlijk zal het over een paar weken worden voortgezet.

Bruins Slot wil nu met haar fractie overleggen hoe zij zal reageren op de argumenten van Pia Dijkstra voor het door haar voorgestelde actieve donorregistratiesysteem (ADR). Daarin wordt elke volwassen Nederlander gedwongen een keuze te maken tussen wel of niet donor zijn. Wie niet kiest is automatisch donor.

Bruins Slot betwijfelt of het D66- plan veel extra donoren zal opleveren vergeleken met het huidige systeem. Dijkstra beriep zich op onderzoeken waaruit zou blijken dat dat wel degelijk het geval is. Maar ook minister Schippers van volksgezondheid - die in deze fase optreedt als adviseur van de Tweede Kamer - zei dat uit de vele internationale onderzoeken niet overtuigend blijkt dat het voorgestelde systeem veel meer organen zal opleveren.

Dijkstra verwacht voorlopig ook nog niet veel van nieuwe alternatieve technieken die een nieuw donatiesysteem overbodig zouden maken. Effectiviteit van een nieuw systeem en het ontbreken van goede alternatieven zijn belangrijke voorwaarden om het grondwettelijke recht op de onaantastbaarheid van het menselijke lichaam (dat hier in het geding is) te mogen beperken. Maar volgens Dijkstra zetten de VVD en ook de christendemocraten dit principiële argument te zwaar aan: ook onder de huidige donatiewet is sprake van beperking van dit grondrecht.

CDA, VVD en ChristenUnie hebben er ook problemen mee dat in het voorgestelde systeem geen onderscheid wordt gemaakt tussen diegenen die bewust kiezen voor een donorschap en diegenen die automatisch donor worden, omdat zij geen keuze hebben gemaakt. De positie van wilsonbekwamen, ongeletterden en dak- en thuislozen roept nog veel vragen op, zei Bruins Slot na afloop van het debat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden