D66 meeste stemmen, CDA meeste zetels

Vierde zetel voor PVV in vergelijking met drie in exitpoll. 50Plus haalt het toch niet.

CDA is winnaar geworden van de Europese verkiezingen. De christen-democraten krijgen vijf zetels in het Europarlement. Dat is opvallend. Onderzoeksbureau Ipsos had donderdagavond, op de dag van de stembusgang, nog becijferd dat de partij vier zetels zou krijgen. Bovendien zou D66 procentueel de grootste worden. De sociaal-liberalen krijgen definitief nu vier zetels.

Een opgeluchte CDA-leider Sybrand Buma zegt: "Onze stijgende lijn zet door". En lijsttrekker Esther de Lange: "Dit het succes van een nuchter geluid in Europa".

Verrassend is ook dat de PVV toch vier zetels krijgt in het Europarlement. De partij van Geert Wilders zou er volgens Ipsos drie krijgen. Dat betekent wel een zetel minder dan de partij in 2009 behaalde.

De PvdA is volgens de definitieve uitslag toch nog de grootste partij op links geworden wat betreft aantal zetels. Donderdag zag het er naar uit dat de SP de sociaal-democraten voorbij zou streven. Volgens SP-coryfee Jan Marijnissen 'een historische gebeurtenis'. Zover is het dus niet gekomen. De PvdA krijgt drie zetels, de SP twee. Een grote opluchting voor PvdA-lijsttrekker Paul Tang en partijleider Diederik Samsom.

De PVV mag dan een zetel meer krijgen dan voorspeld, Wilders zal met grote bezorgdheid kijken naar de resultaten in de rest van Europa. De PVV wil samenwerken met het Vlaams Belang van Filip Dewinter. Gisteravond was nog onduidelijk of die partij genoeg stemmen heeft gekregen voor een zetel in het Europarlement. De PVV zoekt geestverwanten uit 6 andere EU-lidstaten om een eurosceptische fractie te kunnen vormen. Dat betekent meer geld en macht. Voor die fractie is Vlaams Belang nodig. Dat geldt ook voor het nationalistische SNS uit Slowakije. Behoorlijke kans dat ook die partij het Europarlement niet bereikt.

De Partij voor de Dieren mag zich verheugen op een eerste zetel in Brussel. Dat geldt niet voor ouderenhet Europees Parlement. 50Plus, die volgens de peilingen van donderdag ook mochten hopen op een zetel, redde het niet. GroenLinks krijgt definitief twee zetels, de VVD drie.

Later deze week wordt bekend of Nederlandse kandidaten met voorkeursstemmen alsnog het Europarlement inkomen. De regionale krant Tubantia meldde dit weekend dat CDA'er Annie Schreijer zich kan warmlopen voor Brussel. Ze zou alleen al in haar eigen provincie Overijssel 50.000 stemmen hebben behaald. Dat moet voldoende zijn om met voorrang te worden gekozen. Spannend is ook of de populaire PvdA'er Sander Terphuis, die het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit binnen de partij leidde, genoeg voorkeursstemmen heeft gekregen.

Europese verkiezingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden