D66 maant D66 Noord-Holland tot soepeler windmolenbeleid

D66 in de Tweede Kamer moet bij partijgenoten in Noord-Holland aandringen op een soepeler beleid voor windmolens. Een motie met die strekking is zaterdag aangenomen op het partijcongres van D66.

Noord-Holland, waar twee D66-gedeputeerden in het provinciebestuur zitten, voert een strikt beleid uit voor wind op land. De regels voor nieuwe molens zijn scherper dan elders. De provincie wil bij voorbeeld alleen nieuwe molens toestaan, als er voor iedere nieuwe molen elders twee oudere worden afgebroken.

Amsterdam ligt al lange tijd overhoop met Noord-Holland over de provinciale regels. De stad zegt dat er plannen liggen voor molens tot een totaal aan 110 megawatt aan vermogen in het Amsterdamse havengebied. Maar ze mogen van de provincie niet worden gebouwd.

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho heeft dit weekeinde in een brief aan het provinciebestuur nog eens aangedrongen op versoepeling. Noord-Holland wil niet meer dan 685 megawatt aan windmolens, dat is precies de hoeveelheid die in het Energieakkoord is overeengekomen. Choho: "Waarom zouden we vasthouden aan een minimumeis als we het Rijk kunnen helpen de ambities in het Energieakkoord te realiseren?"

Een aantal organisaties op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam bereidt een open brief voor waarin de provincie tot ander beleid wordt gemaand. Greenpeace is een van de ondertekenaars. "Wij zijn speciaal verhuisd omdat dit gebied perfect is voor windmolens", aldus een woordvoerder.

Choho wil nagaan of er mogelijkheden zijn om Noord-Holland via de Crisis- en Herstelwet te dwingen tot een soepeler opstelling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden