D66-leden laten kabinet voortbestaan

De steun van het D66-congres voor het paasakkoord en daarmee voor het kabinet-Balkenende is opgetogen ontvangen door de regering en de VVD- en CDA-fractie. De oppositie reageert zuinigjes.

door Perry Feenstra

Op een spannend congres gaven ongeveer 2600 D66-leden afgelopen zaterdag in Den Haag hun steun aan de Tweede-Kamerfractie en daarmee de D66-bewindslieden. Het tijdens het paasweekend gesloten akkoord met coaltiepartners CDA en VVD biedt voldoende houvast om door te gaan, vinden de leden. Ook de vrees voor nieuwe verkiezingen speelde een rol, zo bleek uit de verschillende bijdragen tijdens het congres.

Premier Balkenende reageerde verheugd op de keuze van de D66'ers. Hij stelde dat nu volop kan worden doorgegaan met de hervormingsagenda van zijn ploeg. Hij complimenteerde partijleider Dittrich, vice-premier Brinkhorst, minister Pechtold en staatssecretaris Van der Laan met ,,de succesvolle verdediging van het paasakkoord''.

VVD-aanvoerder Van Aartsen noemde de uitkomst ,,een verstandig besluit na een mooi congres''. En: ,,De VVD zal zich uiteraard houden aan alle afspraken uit dat akkoord.''

CDA-fractieleider Verhagen voegde toe dat de kracht van de coalitie is toegenomen door de afgewende crisis.

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde een stuk minder opgewekt. PvdA-leider Bos vond de uitslag niet onverwacht. Volgens hem durfde D66 de confrontatie met de kiezer niet aan. Volgens GroenLinks-leider Halsema is ,,de uitslag duidelijk, maar zijn slechts weinig D66'ers er echt gelukkig mee''. Halsema denkt dat veel leden slechts instemden om ,,D66 niet in de vernieling te helpen''.

Op de dag van het congres heerste lange tijd vooral spanning. Het gezicht van fractieleider Dittrich stond meerdere malen strak van de zenuwen. Heel af en toe was er zelfs onweer van zijn gelaat af te lezen. Met name het risico dat de D66-leden de fractie terug naar de onderhandelingstafel zouden sturen, leek zeer reëel. Veel leden, misschien zelfs een kleine meerderheid, betreuren het dat er geen pardon komt voor asielzoekers die hier al lange tijd verblijven.

Voor de fractie was vragen om verder onderhandelen hetzelfde als het akkoord afwijzen, waarna vrijwel zeker een kabinetscrisis zou hebben gevolgd. Uiteindelijk werd er vrij plotseling als eerste gestemd over een motie van het bestuur van D66 die instemming met het paasakkoord uitsprak. De D66-leden staken in grote meerderheid hun groene stemkaart op, waarmee de spanning abrupt uit de lucht was.

Een groot pijnpunt dat Dittrich al vroeg op de dag uit de weg trachtte te ruimen was de snelle benoeming van Alexander Pechtold als de nieuwe D66-minister. Veel leden laakten het dat Pechtold benoemd was voor het congres, waarmee ze zich voor een voldongen feit gesteld voelden. ,,Het spijt me'', waren de woorden waarmee Dittrich de kou bij veel leden uit de lucht haalde. De op het congres uitgesproken steun van partijprominenten als Hans van Mierlo en ook de afgetreden minister Thom de Graaf leek het congres het laatste duwtje te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden