D66-leden belonen de ervaring van In 't Veld, zij blijft lijsttrekker in Europa

Sophie in 't Veld in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. Beeld ANP

Het was een strijd tussen twee politieke zwaargewichten in Brussel en Straatsburg, die allebei ook groot internationaal aanzien genieten. Uiteindelijk trekt Sophie In 't Veld aan het langste eind bij de interne D66-lijsttrekkersverkiezing voor de Europese verkiezingen van volgend jaar mei. 

Net als vijf jaar geleden verslaat zij concurrent Marietje Schaake, die na deze nederlaag niet opgaat voor een derde termijn in het Europees Parlement. Dat laatste is vandaag in Straatsburg misschien nog groter nieuws dan het eerste.

In 't Veld (54), D66-Europarlementariër sinds 2004, reageert verheugd. "Mijn hart ligt hier, in dit parlement. Het Europese vuur brandt van binnen. Ik ben blij dat ik een mandaat heb en de kans krijg om nog een periode verder te bouwen aan Europa."

In de eerste telronde van de partijverkiezing kreeg In 't Veld 46,9 procent van de 6811 stemmen, gevolgd door 36,7 procent voor Schaake en 16,4 procent voor outsider Felix Klos, woordvoerder van partijleider Alexander Pechtold. Met meetelling van de tweede keuze van de partijleden was de einduitslag 54,8 procent voor In 't Veld en 45,2 voor Schaake.

Gezag

Speerpunten bij In 't Velds parlementaire werk zijn onder meer burgerlijke vrijheden (zoals privacy-bescherming), gendergelijkheid en financiële zaken. Ze onderstreepte tijdens de campagne vooral haar ervaring. Binnen de liberale Alde-groepering in het parlement is zij sinds 2014 vicevoorzitter, achter de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt. "Ik heb niet alleen ervaring te bieden, maar ook veel politiek gewicht. Ik heb inmiddels toch een zeker gezag in dit huis."

Bovendien voelt ze zich gesterkt door de steun van de leden van de partij. "We hebben een race gehad met drie goede kandidaten en zijn de enige partij die dat gedaan heeft. Ik zie dat collega's van onder meer GroenLinks en CDA (Bas Eickhout en Esther de Lange, red.) terugkomen zonder dat daar competitie is geweest. De leden hebben mij een mandaat gegeven."

'Heel erg balen'

Voor Schaake (39) is het 'echt heel erg balen' dat ook haar tweede poging is mislukt om In 't Veld van de troon te stoten. "Maar los daarvan was de hele verkiezing inhoudelijk een groot succes, we hebben honderden mensen gezien. Ik heb steun gezocht voor een bepaalde vernieuwing, een andere aanpak en een andere nadruk. Sophie heeft meer steun gekregen. Ik feliciteer haar van harte en wens haar alle succes."

Ze zegt nog geen idee te hebben over de volgende stap in haar carrière, binnen of buiten de politiek. Met de Europese verkiezingen van volgend jaar komt weer een hele banencarrousel in beweging. Stel dat de aankomende voorzitter van de Europese Commissie in die puzzel nog een liberaal nodig heeft en haar polst als Eurocommissaris? Schaake, zonder aarzeling: "Ik zou geen seconde twijfelen. Dat is natuurlijk de mooiste baan op het Europese niveau, naast de volksvertegenwoordiging."

Lees ook:

Afrika moet voor Europa topprioriteit worden

Afgelopen week schreef Sophie in 't Veld in een opiniestuk in Trouw dat het in ons eigen belang is Afrika niet onderaan Europa’s prioriteitenlijst te laten bungelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden