D66 komt met alternatief voorstel voor registratie van orgaandoneren

D66 wil het plan voor actieve donorregistratie vlot trekken. Het voorstel om het aantal donoren te vergroten was vastgelopen in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil er met enkele aanpassingen alsnog een meerderheid voor zien te vinden.

In het aangepaste voorstel moeten volwassen Nederlanders nog steeds kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Maar was het eerder zo dat bij iemand die geen keuze maakte automatisch 'ja' werd genoteerd, dit in het nieuwe voorstel 'geen bezwaar' wordt. Overigens betekent 'geen bezwaar' nog steeds dat iemand wordt geregistreerd als donor, maar zo is er wel een onderscheid.

De nieuwe registratie moet volgens D66 tegemoetkomen aan het bezwaar dat als de wet in de praktijk toch niet goed blijkt te werken, achteraf niet meer duidelijk is wie actief 'ja' heeft gezegd en wie niet heeft gereageerd.Het zou betekenen dat dan heel veel mensen opnieuw kenbaar moeten maken of ze donor willen zijn. Mensen kunnen op dit moment uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn.

Het CDA kon de actieve donorregistratie in juni al aan een meerderheid helpen, maar deed dat niet. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) maakte zich zorgen over mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven of moeilijk overheidsinformatie kunnen verwerken.

Het zat haar ook niet lekker dat in de nieuwe opzet geen verschil kan worden gemaakt tussen mensen die er bewust voor kiezen om donor te worden en degenen die geen keuze maken en toch als donor worden geregistreerd. Het aangepaste voorstel van Dijkstra voorziet ook in voorlichtingscampagnes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden