D66-jongeren tegen Statenleden: Ben je verkozen? Doe je werk!

Rob Jetten, fractieleider van D66 geeft een reactie op de resultaten van de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen van 2019. Beeld ANP
Rob Jetten, fractieleider van D66 geeft een reactie op de resultaten van de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen van 2019.Beeld ANP

Nieuw gekozen Statenleden die gedeputeerde worden, plegen kiezersbedrog, vindt de jongerenafdeling van D66. Voor Kamerleden die minister worden, geldt hetzelfde.

Wilma Kieskamp

De twaalf lijsttrekkers van D66 in de provincies zijn gewaarschuwd: wat de jongeren in hun eigen partij betreft, is het niet de bedoeling dat ze zelf in een college stappen. Ze moeten lid blijven van de Provinciale Staten. Het is kiezen of delen, vinden de jongeren. “Als je gedeputeerde had willen worden, had je je niet moeten kandideren voor de Staten”, vindt Dennis van Driel van de Jonge Democraten, de politieke jongerenorganisatie van D66.

Strenge oproep

Het is kiezersbedrog, aldus de jongerenorganisatie, als een lijsttrekker kiest voor een post in het provinciebestuur. Dat geldt net zo goed voor andere politieke partijen. Maar de eigen D66-Statenleden ontvangen een strenge oproep: ‘Ben je verkozen? Doe je werk!’ Statenleden het bestuur controleren, niet er zelf in plaatsnemen, aldus de jongeren.

De jongeren hopen op een verbod op de overstap van de Staten naar het provinciebestuur. “Er moet een betere scheiding komen”, zegt de voorzitter. “Het creëert perverse prikkels, als er bij de coalitieonderhandelingen niet alleen aandacht is voor politieke plannen, maar ook voor het verdelen van bestuursfuncties, om er voor jezelf een baantje als gedeputeerde uit te slepen”, vreest hij. Ook voor de Tweede Kamer en de gemeenteraden moet er zo’n strikte scheiding komen.

Bekendste naam

Onder de twaalf provinciale lijsttrekkers van D66 zijn nu vier gedeputeerden. Vaak zijn zij de bekendste naam op de kieslijst. De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper bijvoorbeeld kan, als het aan de jongeren ligt, niet terugkeren als gedeputeerde. De D66-jongeren mopperen dat bestuurders “vaak gehaald worden uit een select groepje partijleden". In een reactie zegt Gräper dat zij niet van plan is zich terug te trekken. “Ik ben altijd heel open en transparant geweest dat ik opnieuw gedeputeerde wil worden, zodat kiezers zich een oordeel konden vellen. Veel mensen verwachten ook dat ik doorga”.

Wat de oproep van de jongerenorganisatie bijzonder maakt is niet zozeer het principe. Dualisme in de politiek is een typische D66-wens. Maar een gerichte oproep aan eigen D66-lijsttrekkers ligt gevoelig, omdat die concrete D66-politici betreft.

Lees ook:

Miljonairs zijn gewaarschuwd: D66 pleit voor miljonairsbelasting

D66 kiest voor een radicaler profiel, maakte fractievoorzitter Rob Jetten onlangs bekend. Jetten belooft de ongelijkheid tussen Nederlanders ‘radicaal’ te bestrijden. Eén van zijn voorstellen: een miljonairsbelasting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden