D66: Iedereen automatisch orgaandonor maken

Pia DijkstraBeeld ANP

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient volgende week een initiatiefwet in waardoor iedere burger automatisch orgaandonor zou worden. Dat zei de D66-woordvoerster voor Volksgezondheid zaterdagnacht in het programma De Overnachting op Radio 1.

Op dit moment moeten mensen die orgaandonor willen worden, zichzelf registreren. Met het initiatiefwetsvoorstel wil Dijkstra het huidige systeem vervangen door het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR). In dat systeem is iedere burger automatisch donor en moet zelf in actie komen als hij niet wil dat zijn organen na zijn dood worden gebruikt.

Burgers krijgen wel meerdere malen een brief waarin wordt uitgelegd dat zij automatisch orgaandonor zijn en dat zij zich moeten melden als zij hun organen niet willen afstaan, aldus Dijkstra in het radioprogramma.

Dijkstra wil op deze manier de wachtlijsten voor organen terugdringen. Volgens haar hebben veel mensen er niets op tegen dat hun organen na hun dood worden gebruikt, maar laten zij zich niet als donor registreren 'omdat het er niet van komt'. Volgens Dijkstra overlijden jaarlijks 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachten.

In de Kamer is al lang discussie over het aanpassen van het huidige beleid wegens de lange wachtlijsten. D66 heeft met SP en GroenLinks ook al eerder gepleit voor een systeem waarbij iedereen donor is die geen bezwaar maakt. Maar dat haalde nooit een Kamermeerderheid. Zo sneuvelde in 2008 nog een SP-voorstel voor een systeem dat lijkt op wat D66 nu oppert.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zegt dat haar partij nog steeds tegen een verplicht keuzesysteem is. Volgens haar is het een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht en moeten mensen 'het recht houden om te twijfelen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden