D66: Goed dat EU Google onderzoekt

null Beeld

D66 in het Europees Parlement verwelkomt het onderzoek van de Europese Commissie naar Google. Ondanks alle terughoudendheid van de commissie, lijkt het hier toch mogelijk „om een van de grootste zaken ooit te gaan" over misbruik van een monopoliepositie.

Van onze internetredactie

Dat stelde Europarlementslid Sophie in ’t Veld vandaag. D66 is in Brussel de partij die veelal het beste de vinger aan de ict-pols blijkt te houden.

Het Europees Parlement roept al jaren om een breed onderzoek naar online adverteren en zoekmachines. Zoekmachines zijn eigenlijk een onmisbare dienst geworden in ons bestaan, aldus In ’t Veld.

„Het is onaanvaardbaar als die dienst wordt voorzien door een bedrijf dat 90 procent van de markt in handen heeft. Google heeft eigenlijk exclusieve toegang tot een waardevolle grondstof in de 21e eeuw: data.”

Eerder vandaag maakte de Europese Commissie bekend een diepgaand onderzoek naar de Google in te stellen. Brussel reageert op beschuldigingen dat Google zijn dominante positie als zoekmachine heeft misbruikt.

De commissie start een formele procedure na klachten van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Zij zouden in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google worden benadeeld ten gunste van Google's eigen diensten. De commissie benadrukt dat zij niet over bewijzen beschikt dat Google Europese regels heeft overtreden.

Google heeft bij zoeken op internet een vrijwel onaatastbare positie. In Nederland lopen meer dan 9 op de 10 zoekopdrachten via Google. En op advertentiegebied gaat in Nederland al de helft van alle online-advertentieinkomsten, 400 van de 800 miljoen euro per jaar, naar Google.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden