D66: gevestigde beweging, maar geen volkspartij

null Beeld anp
Beeld anp

Het ene na het andere bolwerk viel op verkiezingsavond ten prooi aan D66, met als hoofdprijzen: Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Een verslag van een uitzinnige campagnebijeenkomst.

Een oorverdovend gejuich klinkt uit de witte zee van D66 polo's bij het zien van de definitieve prognose. Groter dan welke landelijke partij dan ook, met 12.8% van de stemmen. "NU!" roept campagneleider Kees Verhoeven, tijdens de partijbijeenkomst in Utrecht. Hij richt de microfoon naar de euforische menigte. "Vooruit!", schreeuwt de zaal in koor.

Utrecht, Wageningen, Tilburg, Enschede. De lijst aan nieuwe D66-bolwerken groeit met de minuut. Het grote scherm waarop de uitslagen live te volgen zijn trilt als de NOS ook de overwinning in Amsterdam onthult. Bier vliegt door de zaal. Alexander Pechtold bestijgt het podium. "Fantastisch! Vanavond vieren we feest!", roept de emotionele partijleider.

"De PvdA en VVD hebben groot pak slaag gekregen", zegt het uitzinnige kamerlid Gerard Schouw. "Dat zijn oude partijen die met oude recepten nieuwe problemen op willen lossen. Wij hebben daar juist een toekomstgerichte visie op. En kijk eens met wat voor resultaat!".

Volgens Kamerlid Vera Bergkamp hebben de sociaal-liberalen de overwinning aan zichzelf te danken. "De kiezer heeft ons beloond voor ons inhoudelijke verhaal. Een partij als PvdA was in Amsterdam zo gefocust op ons. Dat is niet erg sterk."

Hipper en energieker
Afgeladen vol staat het Utrechtse Grand-Cafe Winkel van Sinkel. De barman veegt het zweet van zijn voorhoofd. De tap draait overuren. Overal staan feestende jongeren. Het verkiezingsfeest van D66 heeft veel weg van een studentensociëteit. "D66 is de partij van de toekomst", zegt een jonge blonde studente. "D66 is hipper en energieker dan de andere partijen. Dat trekt ons."

Een jonge vrouwelijke DJ danst achter haar draaitafel. Studenten gaan uit hun dak op technodeuntjes. Bij de bar staat een groepje studenten in wit overhemd met achterovergekamd hockeyhaar. Met hun voltallige jaarclub zijn de Corpsleden op het feest afgekomen. Koen (19): "Het corps was altijd meer een VVD-club. Maar wij voelen ons steeds meer aangetrokken tot D66."

Berend (20) legt uit: "VVD wordt steeds meer rechts-populistisch. Ze slaan de kant van de PVV op." Volgens de heren is VVD meer een volkspartij aan het worden. "Zij zijn er toch ook steeds meer voor de simpele arbeider. D66 is er voor de hoogopgeleiden", zegt Koen terwijl hij zijn zoveelste biertje achteroverslaat.

De partij is er niet alleen voor deze jonge stedelijke elite, meent partijbestuurder Wichard de Wolf. "Ook landelijk zie je dat we winnen! We zijn toch een partij van rentmeesterschap en ondernemers, dat spreekt ook mensen op het platteland aan. Kijk eens, ook in Wageningen en Enschede hebben we gewonnen!"

Breed lachend aanschouwt een man met witte baard de feestende jongeren. Don van Lin (65) is al sinds 1968 lid van de partij. "In die tijd wilden wij uit idealisme de politieke zuilen doorbreken, de gevestigde partijen omver werpen. D66 is een partij die zijn tijd ver vooruit is. Kijk eens naar al die jongeren. Ook toen ik student was trok mij dat aan. Dat toekomstgerichte, uitgaan van de kracht van het individu!"

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden