Wetsvoorstel

D66'er Dijkstra dient controversiële wet over ‘voltooid leven’ bij Tweede Kamer in

Pia Dijkstra (D66) reageert op het onderzoeksrapport Voltooid leven. Het rapport van de commissie-Van Wijngaarden kwam er op verzoek van de coalitie. Volgens het rapport zijn er 10.000 ouderen die daadwerkelijk uit het leven willen stappen.  Beeld ANP
Pia Dijkstra (D66) reageert op het onderzoeksrapport Voltooid leven. Het rapport van de commissie-Van Wijngaarden kwam er op verzoek van de coalitie. Volgens het rapport zijn er 10.000 ouderen die daadwerkelijk uit het leven willen stappen.Beeld ANP
Redactie

Tweede Kamerlid van D66 Pia Dijkstra gaat door met de wet die ervoor moet zorgen dat ouderen die hun leven voltooid vinden hulp kunnen krijgen om te sterven. Dijkstra dient haar omstreden, zelfgeschreven wetsvoorstel vrijdag in bij de Kamer.

Het plan splijt de regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De laatste twee, met name de ChristenUnie, verzetten zich fel tegen een 'voltooidlevenwet'. Die kleinste regeringspartij reageerde getergd toen Dijkstra bijna een jaar geleden aankondigde vaart te willen maken met haar initiatiefwet. Coalitiepartner D66 zou toch het onderzoek afwachten van het kabinet naar de mensen die hun leven voltooid achten, bracht de CU in herinnering?

Dat onderzoek kwam begin dit jaar uit. Het heeft Dijkstra aangezet om nog "enkele toevoegingen" te doen aan haar wet. Zo hebben ook de familie en de huisarts een plaats gekregen bij de stervenshulp aan een oudere die zijn leven voltooid vindt.
De kans is klein dat de Tweede Kamer zich nog voor de verkiezingen van maart over het wetsvoorstel buigt. Zo moet de Raad van State er nog een oordeel over vellen, en die zal dat zorgvuldig willen doen.

Als de Kamer de wet aanneemt, krijgen mensen van 75 jaar en ouder met een langdurige en onveranderlijke stervenswens, de mogelijkheid om een eind aan hun leven te maken. Het gaat dus niet om ouderen die ernstig en uitzichtloos ziek zijn, want zij kunnen al voor euthanasie kiezen. Deze nieuwe groep kan de hulp inroepen van een zogenoemde levenseindebegeleider. Die kijkt samen met de oudere of ze diens leven niet "weer de moeite waard kunnen maken", zegt Dijkstra. "Zo'n traject duurt minstens een paar maanden. Als blijkt dat het leven voor de oudere voltooid is, en dat andere hulp niet gewenst is, dan is het zelfgekozen levenseinde een optie.”

Lees ook:

Waarom het debat over voltooid leven pas net begint

Het is knap ingewikkeld om ‘voltooid leven’ wettelijk te regelen. Toch vindt een meerderheid van de bevolking dat dat moet gebeuren.

Drie redenen waarom de coalitie verdeeld blijft over voltooid leven

Of ouderen zelf moeten kunnen beschikken over hun dood, blijft de politiek diep verdelen. Een langverwacht onderzoek dat vandaag verschijnt, zal aan die controverse weinig veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden