D66 en PvdA: ‘homogenezing’ aanbieden is kindermishandeling

Minister Bruno Bruins voelt nog weinig voor een onderzoek of een verbod, zei hij dit voorjaar. Beeld ANP
Minister Bruno Bruins voelt nog weinig voor een onderzoek of een verbod, zei hij dit voorjaar.Beeld ANP

D66 en de PvdA gaan in de Tweede Kamer steun mobiliseren voor een onafhankelijk onderzoek naar het aanbieden van zogenaamde ‘conversietherapieën’. Volgens de fracties is het ‘een vorm van kindermishandeling’ om jongeren deze therapie aan te bieden, waarin wordt beweerd dat homoseksualiteit te genezen is.

Wilma Kieskamp

D66-Kamerlid Vera Bergkamp zegt aanwijzingen te hebben dat ook in Nederland ‘homogenezers’ actief zijn. Of die genezers ook werken met minderjarige kinderen is niet bekend, maar ze wil dat minister Bruno Bruins van volksgezondheid dat grondig laat uitzoeken. Ook zou hij met een verbod moeten komen. D66 en de PvdA dienen vandaag een motie in om de Tweede Kamer tot een uitspraak te vragen over de kwestie.

Minister Bruins voelt nog weinig voor een onderzoek of een verbod, zei hij dit voorjaar, toen D66 de zaak ook al eens aankaartte. Hij zei dat de inspectie geen meldingen binnenkrijgt. Mochten mensen schade ondervinden dan kunnen zij zelf aangifte doen, redeneert de minister.

Kwetsbare groep

Volgens D66 en PvdA moet de minister alsnog in actie komen nu media onlangs berichtten over ‘homogenezers’ in Nederland. Omroep RTL5 filmde de sessies met een verborgen camera, in verschillende christelijke geloofsgemeenschappen.

“Iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit is absoluut niet te genezen. Het is schadelijk om tegen jongeren te beweren dat homoseksualiteit iets is waarvan je kunt genezen; het vergroot hun problemen nog verder”, zegt Bergkamp. Zij wijst op de hoge suïcidecijfers onder jongeren die worstelen met hun coming-out. “Het is toch al een kwetsbare groep.”

Een verbod kan gevolgen hebben voor de vrijheid van kerkgemeenschappen die op bijbelse gronden homoseksualiteit afwijzen. De twee fracties zeggen dat zij alleen een verbod willen voor therapeuten die de belofte doen van ‘genezing’.

Zorgen over Chinese ‘behandelingen’ voor homoseksualiteit

In China worden LHBT’ers geregeld onderworpen aan onmenselijke behandelingen. Ziekenhuizen en privé-klinieken bieden er ‘behandelingen’ aan die homo- en biseksuele mensen zouden veranderen in hetero´s. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept de Chinese overheid op om hiertegen op te treden.

Discussie in orthodoxe kerken: mogen homo's een relatie hebben?

Homo’s in orthodoxe kerken die worstelen met hun gevoelens hebben geen fout manifest nodig, maar excuses en een arm om hen heen, vindt Theoloog des Vaderlands Stefan Paas. Maar wat helpt dat als hun kerk hen blijft afwijzen als ze een relatie aangaan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden