D66 en GroenLinks: veengebied moet natter

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Vooropgesteld, zegt Kamerlid Tjeerd de Groot (D66): “We willen het samen met de boeren doen.” Toch presenteert hij samen met zijn GroenLinks-collega Laura Bromet een plan dat voor agrariërs vervelende gevolgen kan hebben.

De twee partijen willen dat het grondwaterpeil in veengebieden snel wordt verhoogd. D66 en GroenLinks overhandigen het voorstel vandaag aan de ministers Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) en Carola Schouten (landbouw).

In Nederland maakt de landbouwsector vaak gebruik van veenweidegebieden. Op die stukken land houden de waterschappen het grondwaterpeil kunstmatig laag, waardoor de grond geschikt wordt voor landbouw. Hierdoor verzakt de grond, met alle risico’s van dien. GroenLinks en D66 willen nu van die gewoonte af. Kunstmatige verlaging van het waterpeil zorgt ervoor dat het veen uitdroogt, oxideert, krimpt en uiteindelijk naar beneden zakt.

Dat proces is niet alleen gevaarlijk, stellen de partijen, het is ook schadelijk voor het milieu. Er komt jaarlijks net zoveel CO2 vrij als twee miljoen auto’s uitstoten. Niet alleen de veengebieden, maar ook de steden en dorpen in de directe omgeving hebben last van het lage waterpeil. Zo ook in Gouda, waar de bodemdaling al voor schade heeft gezorgd aan verschillende gebouwen. Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan de schade in de toekomst oplopen tot 22 miljard euro.

Voor de landbouwsector kunnen de ideeën van D66 en GroenLinks grote gevolgen hebben. Het is onvermijdelijk dat de veestapel kleiner wordt. De Groot en Bromet willen de boeren niet teveel duperen. “Het is zaak dat we op zoek gaan naar alternatieven. Hoe kunnen we de schade voor boeren en omwonenden het beste beperken?” zegt De Groot. Volgens het Kamerlid behoren onder andere lichtere koeien en een vermarkting van de meerprijs tot de opties. Het is zeer de vraag of andere coalitiepartijen enthousiast zijn. CDA, VVD en ChristenUnie hebben alle drie een boerenachterban.

Waterschapsverkiezingen

De voorstellen zijn onderdeel van de campagne voor de aankomende waterschapsverkiezingen (20 maart). GroenLinks en D66 maken onderdeel uit van waterschapspartij Water Natuurlijk. De partijen kijken kritisch naar de manier waarop de waterschappen zijn ingericht.

“In het huidige systeem heeft de landbouw een vaste plek in het waterschap. Met die geborgen zetels is het moeilijk om tegen de CDA-belangen op te boksen” zegt De Groot. “Nu bepaalt de provincie de functie van een gebied, en kan het waterschap daar dan gaan pompen. We moeten af van die vanzelfsprekendheid.”

Lees ook:

D66 en GroenLinks: grondwaterpeil in veengebieden moet omhoog

Coalitiepartij D66 en oppositiepartij GroenLinks willen dat het grondwaterpeil in veengebieden omhoog gaat. Het kabinet moet de regie nemen en een zogeheten ‘veencommissaris’ aanstellen. De partijen bepleiten dit vandaag in een opiniestuk.

Moet de koe nu echt weg uit de veenweide?

Onder drassige veengrond willen boeren graag een lage grondwaterstand. Dat levert een nieuw probleem op: uitdrogend veen zorgt voor broeikasgas. Wat te doen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden