D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen over de vorming van een kabinet

Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold op archiefbeeld uit 2016. Beeld Maarten Hartman

D66 en de ChristenUnie gaan niet met de VVD en het CDA verder onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakten Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zojuist bekend na een urenlang verkennend gesprek met informateur Edith Schippers. Ze zien geen basis om verder te gaan.

Pechtold had de samenwerking met de ChristenUnie eerder al ,,onwenselijk'' genoemd. De fractie van D66 stemde vandaag, na een lang beraad vanochtend, in met een verkennend gesprek tussen de partijen. Nadat de poging van Schippers om een kabinet met VVD, D66, CDA en GroenLinks te vormen gestrand waren op onoverbrugbare verschillen met GroenLinks, kwam de ChristenUnie automatisch in beeld als partner.

Althans voor CDA en VVD. D66-leider Pechtold noemde een coalitie met de ChristenUnie afgelopen week nog 'onwenselijk'. Hij vreest dat zijn partij in zo'n samenwerking alleen komt te staan op het gebied van medisch-ethische politiek. 

"We hebben moeten vaststellen dat dit niet kan leiden tot echte onderhandelingen", zei Pechtold na afloop van wat hij 'intensieve' gesprekken noemde. Volgens Segers zijn er veel inhoudelijke thema's besproken. "Dan aan het eind moet je de streep trekken. Is het voldoende om door te praten? Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken, en gezegd, dat is het niet". De twee politiek leiders willen niet zeggen op welke onderwerpen de verkenning precies is stukgelopen.

(Lees ook: Waarom Pechtold niet met de ChristenUnie wil regeren)

Hoewel D66 in eerste instantie al niets zag in een samenwerking met de ChristenUnie, wilde de ChristenUnie wel, zo bleek afgelopen zaterdag nog op het congres dat de partij organiseerde. "In een tijd van populisme heeft het politieke midden nog maar een paar kansen om te bewijzen dat ze wel kunnen samenwerken voor een beter land", zei partijleider Gert-Jan Segers daar.

De gesprekken met GroenLinks in de eerste onderhandelingen liepen stuk op het thema migratie. Op dat punt verschillen de ChristenUnie en GroenLinks niet heel veel van elkaar, wat onderhandelingen met de christelijke partij al zou bemoeilijken. 

(Lees ook: De ChristenUnie hoopt op een uitnodiging van Schippers)

Maar omdat PvdA en SP blijven weigeren om aan te schuiven bij de VVD, oordeelde informateur Schippers gisteren dat een combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de 'enige meerderheidsvariant' is, en zette ze de twee partijen voor het blok. "Laten we gewoon eens gaan praten", zei Segers gisteren tegen Pechtold. vandaag stemde Pechtold daarmee in. Zonder resultaat, zo blijkt nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden