D66, CU en SGP staan nu sterker

CU-leider Arie Slob spreekt met de pers bij zijn aankomst bij het ministerie van Financiën. Beeld anp
CU-leider Arie Slob spreekt met de pers bij zijn aankomst bij het ministerie van Financiën.Beeld anp

Van de drie nog bij de onderhandelingen in Den Haag betrokken oppositiepartijen mag er niet nog een besluiten op te stappen. Met steun van D66, ChristenUnie en SGP komt het het kabinet net aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Op het eerste gezicht lijkt daarmee hun onderhandelingspositie tegenover de coalitie versterkt.

Wilfried van der Bles en Lex Oomkes

De SGP kan nu wel weer de eis op tafel leggen dat de winkels op zondag dichtgaan, klonk het gisteren grappenderwijs in de Haagse wandelgangen. Volgens de nog onderhandelende fracties werkt het zo niet. In de eerste plaats omdat je ook kunt overvragen. Maar ook is het niet geloofwaardig als er nu eisen op tafel komen die niet eerder gesteld zijn.

Volgens één van de onderhandelaars in de opppositie kan het vertrek van GroenLinks wel betekenen dat meer van al gestelde eisen kan worden binnengehaald. De coalitie heeft geen alternatieven meer. Behalve dan afzien van een akkoord met de overgebleven drie partijen, de confrontatie aangaan met de Eerste Kamer en maar zien wat er van komt. Dat kan goed gaan, maar het kan ook verkeerd uitpakken voor het kabinet. Zie hoe het deze week afliep met de pensioenplannen.

Zekerheid
Mocht er toch een akkoord komen - de kansen op mislukking en succes zijn nog steeds ongeveer gelijk, zo wordt bezworen - dan zal dat niet de hele begroting omvatten. Minister van financiën Dijsselbloem mikt eerst en vooral op steun voor het belastingplan. Voor de verschillende begrotingen zijn uiteindelijk, zo schat de coalitie, wel wisselende meerderheden te vinden, maar het kabinet moet wel zekerheid hebben over het lot van alle voorstellen rond de belastingen voor volgend jaar.

Een groot deel van de eisen van de oppositie is via dat belastingplan te realiseren, vergroening van het belastingstelsel bijvoorbeeld en het verlagen van de lasten op arbeid. Ook een eis van de ChristenUnie als het matigen van de extra lasten voor gezinnen met kinderen is grotendeels langs die weg te realiseren.

Maar niet alles. Zo staat de voorgenomen verlaging van de kinderbijslag voor hogere inkomens niet in het belastingplan. Begrotingen komen in de onderhandelingen dus wel aan de orde, maar het belastingplan speelt de meest prominente rol.

Naast eventuele aanpassingen van het sociaal akkoord. Op dat terrein meldden verschillende onderhandelaars vorderingen, zonder dat iemand wil zeggen in welke richting. "Als we aanpassingen willen, zullen we die toch eerst moeten bespreken met de partijen die het akkoord mede ondertekenden. Die moeten dat niet uit de krant vernemen", zo stelt één van hen. De onderhandelende partijen gaan er van uit dat er ruimte voor aanpassingen is. Een prominent lid van één van de coalitiefracties wees er gisteren op dat de werkgevers eerder al riepen dat het sociaal akkoord van tafel zou zijn als de Eerste Kamer de pensioenplannen niet zou accepteren. Hebben we Bernard Wientjes nog gehoord nu de senaat dat dinsdag niet deed?

Werkgevers- en werknemersorganisaties houden intussen de boot af. We horen het wel als de politiek iets wil, stelde een woordvoerder van de werkgevers gisteren. Tot nu toe heeft nog niemand zich bij ons gemeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden