D66, ChristenUnie en SGP eisen miljoenen in ruil voor steun

C3-leiders Pechtold, Slob en Van der Staaij.Beeld ANP

Het wensenlijstje van de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de begroting van volgend jaar begint flink op te lopen. De drie partijen die nauw samenwerken met het kabinet gaan volgende week maandag om tafel met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de regeringspartijen VVD en PvdA.

D66 eiste eerder al 1 miljard euro voor lastenverlichting en ook de ChristenUnie had al een lijstje dat opliep tot bijna 800 miljoen. Woensdag meldde de SGP zich, met een lijst die boven 650 miljoen uitkomt.

Hoe kansrijk die eisen zijn moet de komende weken blijken. Het lijkt er op dat VVD en PvdA als eerste een graai in de pot van meevallers hebben gedaan door hun deal dinsdag over een belastingverlaging van 500 miljoen euro voor inkomens tussen de 40.000 en 110.000. Dat was wat de PvdA moest toestaan in ruil voor het van tafel halen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Dijsselbloem liet meteen daarna weten dat met dat half miljard de verwachte meevallers in 2015 wel zijn opgesoupeerd.

500 miljoen voor lagere inkomens
De oppositie komt met eisen, maar draagt ook meteen de dekking voor hun voorstellen aan. D66 denkt dat 1 miljard gevonden kan worden door te bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid. De sociaal-liberalen willen ook 100 miljoen extra voor een innovatiefonds. De ChristenUnie eiste eerder 500 miljoen voor de lagere inkomens, 200 miljoen voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen euro voor de jeugdzorg.

SGP-leider Kees van der Staaij voegde zich vandaag in het rijtje. Hij wil 500 miljoen euro voor belastingverlaging voor de lagere inkomens tot 40.000 euro, in het bijzonder voor de 'alleenverdienersgezinnen' en de ouderen met een smalle beurs. Hij wil ook 150 miljoen voor Defensie (transporthelikopters en patrouilleschepen) en voor het Openbaar Ministerie.

Van der Staaij wil zijn wensen betalen door te snijden in de bureaucratie bij de overheid en in het rondpompen van geld in het toeslagensysteem. Het invoeren van een tolvignet voor automobilisten en vrachtwagens uit het buitenland, zoals Duitsland van plan is, zou 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden