Duurzame 100

D100 #60: 'Maatschappelijk' architect Kunlé Adeyemi

Gebouwen en stedelijke planning moeten in de ogen van Kunlé Adeyemi bijdragen aan het verbeteren van de levens van mensen. Beeld Trouw
Gebouwen en stedelijke planning moeten in de ogen van Kunlé Adeyemi bijdragen aan het verbeteren van de levens van mensen.Beeld Trouw

Een Zilveren Leeuw kreeg architect Kunlé Adeyemi dit jaar op de Biënnale van Venetië voor zijn 'drijvende school'.

De 'Makoko floating school', die in de rivier in de Nigeriaanse zakenstad Lagos ligt, is drie verdiepingen hoog en kan meedeinen op de golven als het waterpeil stijgt in het regenseizoen. De school is zo altijd bereikbaar voor de kinderen. Het gebouw zelf is bovendien duurzaam, gemaakt van gerecycled organisch afval, hout en producten uit de buurt. Zonnepanelen wekken de stroom op. Onderin kunnen de kinderen spelen, tijdens en na school. Op de middenverdieping zijn de klaslokalen. En bovenin zijn ruimtes voor workshops en andere activiteiten.

Adeyemi komt uit Nigeria, studeerde daar ook architectuur, en werkt, deels, in Nederland. Hij was zo'n tien jaar verbonden aan het Rotterdamse Office for Metropolitan Architecture (Oma) waar hij samenwerkte met Rem Koolhaas. In Amsterdam richtte hij het architectenkantoor NLÉ op. De nieuwkomer op de lijst ziet zijn werk als een maatschappelijke opdracht. Gebouwen en stedelijke planning moeten in zijn ogen bijdragen aan het verbeteren van de levens van mensen. Hij kneedt innovatief en creatief aan de vormgeving van plekken, in het bijzonder in opkomende steden. CNN spotte hem als aanstormend talent in de serie 'Ones to Watch'. Van Azië en Europa tot het Midden-Oosten en Afrika is Adeyemi actief.

Niet alleen Lagos, ook Amsterdam kan volgens Adeyemi beter omgaan met water. "Het zou mooi zijn als de grachten in de toekomst zo schoon en uitnodigend zijn dat je met je voeten in het water wil hangen. Dat de kanalen worden gebruikt voor recreatie", zei hij afgelopen zomer in NRC Handelsblad.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden