D100 #55: Behuizing voor tevreden koeien en kippen

Bram Bos ontwikkelt nieuwe stalsystemen voor de veehouderij. Beeld Trouw
Bram Bos ontwikkelt nieuwe stalsystemen voor de veehouderij.Beeld Trouw

Hoe voeden we de wereld het best? Nu, en in de toekomst? Bram Bos, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, werkt al jaren aan radicale vernieuwing in de veehouderij.

Deze nieuwkomer in de Duurzame 100 ontwikkelt daartoe nieuwe stalsystemen waarbij aspecten als dierenwelzijn, milieu en landschap uitgangspunten zijn. Her en der in het land zijn er nu stallen waar tevreden koeien en kippen in rondhuppelen. Vaak zijn ze energieneutraal of anderszins helemaal van deze tijd. "Met dit werk heb ik met mijn collega's bijgedragen aan een kanteling in het denken in de veehouderij zelf, en aan een productieve dialoog met maatschappelijke partijen", zegt hij er zelf over.

Logisch dus dat Bos' publicaties in internationale tijdschriften bekijks hebben: uit Nieuw-Zeeland, Canada, Zweden en zelfs Galapagos is er belangstelling voor wat er in Wageningen wordt uitgedokterd. Stalexpert Bos is bovendien niet bang zijn mening te laten horen. Een varkensflat met een agropark bijvoorbeeld, kan een heel goed idee zijn voor het welzijn van varkens, schreef hij in een opiniestuk in Trouw. Dat mocht van hem zelfs in het Amsterdamse Havengebied komen.

Ook leuk: Bos trok als student in het Polderhuis in de Amsterdamse Pijp, een in 1865 gebouwd arbeidershuisje. Hij kon het huisje uiteindelijk kopen en het renoveerde het stapje voor stapje tot het bijzondere monument dat het nu is: het Polderhuis is een van de meest energiezuinige monumenten in Nederland en heeft nauwelijks nog gas nodig. Bos is trots op zijn woning en gaf diverse keren rondleidingen en bouwde ook een website over de restauratie. In en rond het Polderhuis heeft Bos verder buurtgerichte compostering van gft-afval opgezet, en composteert hij zijn eigen mest uit een waterloos gft-toilet.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden