D100 #40: Fred Cuvalay, directeur energie- en drinkwaterbedrijf Statia

Fred Cuvalay Beeld TR Beeld
Fred CuvalayBeeld TR Beeld

Eigenlijk is het beschamend: Sint Eustatius, bijzondere gemeente van Nederland, is ook de vuilste van het koninkrijk. Het eiland heeft geen rioolwaterzuivering. Veel bewoners hebben geen waterleiding, ze drinken opgevangen regenwater. Afval storten ze in een dalletje naast het vliegveld, een vuilnisbelt die schuin afloopt richting zee.

Daar vlakbij staat al jaren een peperduur en splinternieuw recyclingstation met honderden netjes gestapelde plastic afvalbakken voor huisvuil én een sorteerloods voor verwerking van afval. Het onkruid schiet er omhoog, want het milieuproject is nooit in gebruik genomen.

Energieneutraal
Maar, gelukkig is er Fred Cuvalay, directeur van energie- en drinkwaterbedrijf Stuco op dit Caribische eiland. Cuvalay droomt van een energieneutraal Sint Eustatius. Hij is al een eind op weg ook. Hij komt in één keer op 40 in de Duurzame 100.

'Statia' mag dan ernstige milieuproblemen hebben, op het gebied van duurzame energieopwekking lopen ze er ver vooruit op de andere Caribische eilanden. De buren komen vaak kijken bij Cuvalay, hoe hij het heeft geflikt.

Op een afgelegen stuk land aan de noordkant staan sinds kort 6200 zonnepanelen elektriciteit te produceren. Het zonnepark van Statia presteert intussen boven verwachting. Bij mooi weer - geen zeldzaamheid aldaar - leveren de panelen overdag tot 89 procent van de totale stroomvraag op het eiland.

De Duurzame 100 2016: vandaag de nummers 50 tot 26.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Aggregaten
Maar zodra de zon zakt, moeten dieselaggregaten de elektriciteitsvoorziening overnemen. In een loods in Lower Town Oranjestad heeft Stuco vier stampende aggregaten staan, die jaarlijks meer dan vier miljoen liter brandstof verstoken. De oogst van de zonnepanelen leidde afgelopen jaar tot een besparing van 800.000 liter. Cuvalay hoopt dat de aggregaten over een tijdje alleen nog nodig zijn voor noodgevallen of op de schaarse bewolkte dagen.

De zonnepanelen staan op het laagste punt twee meter boven de grond, voldoende hoog voor de teelt van gewassen. Het is er nu nog droog en kaal onder de stellages. Cuvalay wil onder de panelen gewassen gaan verbouwen, liefst groente en fruit, want die worden nu nog vrijwel uitsluitend duur ingevlogen.

En verder? Fred Cuvalay is nog lang niet klaar met zijn missie. Hij wil een paar grote windmolens, nog een tweede zonnepark en misschien, heel misschien, wel een bassin dat overdag met windenergie wordt volgepompt met zeewater en 's nachts leegloopt langs generatoren, zodat met 'witte elektriciteit' de vermaledijde diesels helemaal uit kunnen. Of, wie weet, ooit nog eens gebruikmaken van aardwarmte onder het vulkanische eiland? Het bodemwater is er heet, al op geringe diepte. Plannen zat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden