D'Ancona wil Van Abbe niet beschermen als monument

EINDHOVEN (ANP) - Het Van Abbemuseum in Eindhoven wordt niet op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Het museum hoopt dat nu kan worden vastgehouden aan de plannen om eind dit jaar met een ingrijpende verbouwing en uitbreiding te beginnen.

Bij het ontwerp daarvoor, dat de Eindhovense gemeenteraad heeft goedgekeurd, verdwijnt de bakstenen voorgevel van het gebouw, inclusief de karakteristieke klokketoren. Daarover is in Eindhoven veel beroering ontstaan. De Stichting Behoud van het Van Abbemuseum verzocht minister D'Ancona van wvc het gebouw van architect Kropholler uit 1936 op de monumentenlijst te plaatsen.

D'Ancona heeft de stichting schriftelijk laten weten daartoe niet bereid te zijn. De architectuur-historische waarde van het museumgebouw is niet zodanig dat bescherming op grond van de Monumentenwet te rechtvaardigen is.

De verbouwing is niet van dien aard dat het werk van Kropholler verloren gaat. Het interieur, de meest essentiële waarde van het gebouw zal slechts geringe veranderingen ondergaan, schrijft de minister.

Stichtingsvoorzitter mr. W. Wernink neemt aan dat zijn bestuur zal besluiten om procedurele mogelijkheden uitte buiten om uitvoering van de plannen te voorkomen. Aanknopingspunten ziet Wernink in de erkenning van de minister dat het gebouw van cultuur- en architectuurhistorische waarde is. De stichting zal proberen het museum op de lijst van waardevolle gebouwen uit de periode 1850-1940 te krijgen.

Het ontwerp van de verbouwing is van de Amsterdamse architect Abel Cahen. De aanpassing, die 27 miljoen gulden gaat kosten, maakt het noodzakelijk dat het museum vanaf eind dit jaar tot eind 1996 dicht gaat, aldus adjunct-directeur F. Lubbers. De nieuwbouw wordt in het voorjaar van 1996 opgeleverd.

Eindhoven betaalt 18 miljoen gulden. De resterende negen miljoen komt onder meer van sponsors, uit eigen bijdragen van het museum, van wvc en uit schenkingen zoals van een kleinzoon van Henri van Abbe, de sigarenfabrikant die het museum in de jaren dertig aan Eindhoven schonk. Saillant is dat een andere nazaat, Mark van Abbe, in de stichting zit die de plannen wil verijdelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden