'D'Ancona snapt niets van ontwikkelingen in de bejaardenzorg'

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - “Uit de recente uitspraken van minister D'Ancona van WVC de bejaardenhuizen-oude-stijl binnen vijf tot tien jaar af te schaffen, blijkt dat ze in het geheel niet op de hoogte is van de actuele ontwikkelingen in de bejaardenzorg.”

Dat is de kern van de gezamenlijke reactie van de organisaties die betrokken zijn bij verzorgingshuizen. De Vereniging van Nederlandse bejaardenoorden (VNB), het Landelijk overleg bewonerscommissies bejaardenhuizen (LOBB) en de Vereniging van directies van bejaardentehuizen (VDB) verklaren met “verbijstering” kennis te hebben genomen van haar suggestie voor de NOSradio dat de bejaardenoorden overbodig worden. D'Ancona wil bejaarden- of verzorgingshuizen plaats laten maken voor 'verpleeghuisachtige voorzieningen'. Daarnaast komt een sterk accent te liggen op de thuiszorg, want geen enkele bejaarde zou uit zichzelf kiezen voor een bejaardenhuis. Er gaat geld af van de bejaardenoorden (280 miljoen) en er komt geld bij voor de thuiszorg (60 miljoen) en de verpleeghuiszorg (100 miljoen). Daar komt nog een extra injectie bij van 200 miljoen voor extra werkgelegenheid in de hele zorgsector.

Verpleeghuizen

Voor mensen “die inderdaad geen voet meer voor de andere kunnen krijgen” en die zwaar hulpbehoevend zijn, zijn verpleeghuizen nodig. Bejaardenoorden zullen de komende vijf a tien jaar of sluiten omdat ze te oud of uit de tijd zijn, of renoveren tot 'woon-zorg-voorziening'. De VNB, LOBB en VDB menen dat de minister geen inzicht heeft in de modernisering die de verzorgingshuizen op eigen kracht doorvoeren. Ze spelen een steeds grotere rol in de thuiszorg van ouderen in de wijk. Ook houdt de minister, als ze de verzorgingshuizen wil sluiten, geen rekening met de daadwerkelijke zorgzwaarte van de bewoners.

Uit een recent onderzoek van de VNB blijkt dat die in een jaar tijd met tien procent is toegenomen. Ook is er veel verontwaardiging over het feit dat de minister van WVC de afgelopen dagen met haar plan tot opheffing van de bejaardenhuizen naar buiten is gekomen zonder dat dit in de Tweede Kamer is behandeld. De ouderenbonden stellen zich achter de acties tegen de bezuinigingen die de VNB heeft uitgeroepen voor de 1500 verzorgingshuizen in de laatste week van september. D'Ancona is uitgenodigd voor een forumdiscussie op 29 september in de Jaarbeurs in Utrecht, maar ze heeft nog niet geantwoord. Ook de ouderenbonden hebben geen goed woord over voor de plannen van D'Ancona. A. Sturkenboom, lid van het dagelijks bestuur van de Unie KBO (Unie van Katholieke bonden van ouderen) en vice-voorzitter van het coordinatie-orgaan samenwerkende ouderenorganisaties (CSO), vindt desgevraagd dat de minister zich bij voorbaat rijk rekent. Aan de verpleeghuizen en thuiszorg wil ze extra geld geven dat ze bij de bejaardenhuizen weghaalt. Maar je kunt de zaak niet forceren en de bewoners van de bejaardenhuizen binnen een paar jaar op straat zetten.

De minister legt het accent op woon-zorg-complexen en meer thuiszorg ten koste van de verzorgingshuizen. Daarbij baseert ze zich op een omstreden onderzoek van de Katholieke universiteit van Nijmegen, waaruit zou blijken dat zestig procent van de huidige bewoners van verzorgingshuizen daar eigenlijk niet hoort. De thuiszorg functioneert lang niet optimaal, volgens Sturkenboom. Er zijn nog altijd wachtlijsten en de samenwerking tussen wijkverpleging en gezinszorg is nog niet optimaal. Met thuiszorg ben je altijd duurder uit dan met een plaats in het verzorgingshuis, terwijl het de minister gewoon om bezuinigingen gaat.

Onrust

De protestantse PCOB vindt de termijn van vijf tot tien jaar waarbinnen de verschuiving moet plaatsvinden, veel te kort. Het veroorzaakt veel onrust in de bejaardenoorden. Je moet zo'n verandering zorgvuldig aanpakken en voorzien van goede voorlichting. De Algemene Nederlandse bond van ouderen (Anbo) staat niet afwijzend tegenover de verdwijning van de huidige bejaardenoorden. De ANBO ziet in de plannen van D'Ancona zelfs een verbetering omdat het tempo waarbinnen de veranderingen moeten plaatvinden nu is uitgesmeerd over vijf tot tien jaar. Eerder was die termijn veel korter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden