CZ dwingt ggz-instellingen om digitale behandelingen aan te bieden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zorgverzekeraar CZ gaat van aanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) eisen dat ze een deels digitale behandeling aanbieden. Zo wil de verzekeraar de lange wachtlijsten in de ggz terugdringen.

Marten van de Wier

Volgens CZ is een gecombineerde behandeling, deels online, deels in de spreekkamer, bewezen effectief bij het grootste deel van de psychische aandoeningen.

Het gaat om depressie, angststoornissen en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen. Wat de verzekeraar betreft moet iedere patiënt met een van deze aandoeningen kunnen kiezen: of meteen beginnen via een digitaal traject, of op de wachtlijst voor een reguliere behandeling. “Zo kunnen we de schaarse capaciteit in de ggz beter inzetten voor groepen die we nog niet digitaal kunnen behandelen”, zegt Rens van Oosterhout, manager ggz bij CZ.

Leidt de inzet van digitale middelen niet af van het oplossen van het werkelijke probleem: het capaciteitstekort in de ggz? Van Oosterhout vindt van niet. “Digitale behandelingen zijn even effectief. En als je al zegt: ‘Zou face-to-face-contact niet beter zijn?’, dan nog is de realiteit dat we de mensen niet hebben, en die krijgen we ook niet door extra geld in de ggz te steken. Het zal trouwens altijd gaan om een gemengd traject, waarbij een patiënt ook face-to-face-contact heeft, alleen minder vaak.”

CZ stimuleert ggz-instellingen al een paar jaar om patiënten digitaal te behandelen, slechts een minderheid doet dat. Maar de zorgverzekeraar gaat het nu harder spelen. Bij het inkopen van zorg voor het jaar 2020 eist de verzekeraar dat ggz-instellingen waarmee zij zaken doet zelf digitale trajecten ontwikkelen, of mee gaan doen met de digitale trajecten die de pioniers in de ggz nu al gebruiken.

Lees ook:

Deze ggz-instellingen hebben geen wachtlijst. Hoe doen ze dat?

Twee ggz-aanbieders vertellen hoe het kan dat zij géén wachtlijst hebben. De een ontdekte de digitale sofa, de ander doet niet aan contracten of management.

CZ schrapt alternatieve therapieën zonder draagvlak

Zorgverzekeraar CZ schrapt vijf alternatieve geneeswijzen uit zijn aanvullende pakket. Niet omdat ze onzinnig zijn, maar omdat ze onzin worden ­gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden