Cyprioten en Grieken zijn veel rijker dan Duitsers

Niet elke Duitser kan zich een dure Mercedes veroorloven. Beeld ap

Er werd al gefluisterd over een 'potentieel explosief onderzoek' dat vooral in Duitsland voor veel verontwaardiging kon zorgen. De meeste Duitsers zouden wel eens veel armer kunnen zijn dan de meeste Grieken, Cyprioten en Italianen. En inderdaad.

Duitsers zijn de armsten van de eurozone, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het netto vermogen is nergens zo laag als in Duitsland. Het mediane vermogen bedraagt 51.400 euro. Dat is ver onder het Europees gemiddelde van 109.000 euro. Nederland zit met 104.000 euro in de middenmoot.

Het onderzoek is uitgevoerd door de centrale banken van de eurolanden en door de ECB in een rapport samengebracht. Opvallend is inwoners van landen die aan het financiële infuus hangen er warmpjes bij zitten. Zo bezitten de meeste Cyprioten 267.000 euro aan vermogen, de Spanjaarden 183.000 en de Italianen 174.000 euro. Zelfs de Grieken zijn met 102.000 euro veel beter af dan die arme Duitsers.

De uitkomsten van de Household Finance and Consumption Survey zoals het onderzoek heet, zijn niet onomstreden. Zo zijn de onverwachte verschillen deels te verklaren doordat de ECB in de berekeningen het eigen woningbezit meenam. In landen als Nederland, België, Luxemburg en de zuidelijke eurolanden ligt het eigen woningbezit veel hoger dan in Duitsland, waar de huursector veel beter is vertegenwoordigd. De ECB voegt daar aan toe dat in de zuidelijke landen meer mensen onder een dak wonen dan in de noordelijke landen, waardoor het vermogen per huishouden stijgt.

Los van de ranglijst is in het onderzoek goed te zien hoe de rijkdom in de afzonderlijke landen is verdeeld. Naast de mediaan (midden van de verdeling) is ook het gemiddelde berekend. Hoe groter het verschil tussen mediaan en gemiddelde, des te groter de ongelijkheid in de verdeling van het vermogen. Duitsland is de grootste uitschieter. Het gemiddelde is hier bijna vier keer zo hoog als de mediaan. Ook in Oostenrijk is het gat tussen mediaan en gemiddelde opvallend groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden